Boktips, Skönlitteratur

Omslag till The last Trump shall sound av Harry Turtledove, James Morrow och Cat Rambo. CAEZIK SF & Fantasy

Dystopiskt USA x 3 noveller

Publicerat 21 mars 2021 | Av |

Ingen har väl missat Donald Trump. Svårt med tanke på att han mer eller mindre dominerat nyheterna från väster de senaste fem åren. Harry Turtledove, James Morrow och Cat Rambo har till den grad inte missat Trump att de skrivit varsin långnovell om ett framtida Amerika i Trumps skugga.

Mycket kan sägas om The Donald men här och nu ska vi se vad Turtledove, Morrow och Rambo har att säga. Och det är en del.

Men först något om författarna. Harry Turtledove är den erkände mästaren på alternativhistoria med tonvis med böcker om allt från amerikanska inbördeskriget till andra världskriget och långt bortom både i tid och rymd (och han blandar gärna friskt).

James Morrow kan beskrivas som en som gillar att jäklas med alla han tycker har fel och som en som skrivit ett helt gäng bra böcker – som till exempel dystopiklassikern This is how the world ends. För övrigt den enda dystopi jag hittills läst som börjar med Nostradamus.

Cat Rambo måste jag erkänna var okänd för mig men jag har läst på och lärt mig att hon, förutom att skrivit ett antal noveller till tidskrifter och romaner på mindre förlag, också samarbetat med Jeff VanderMeer och vunnit World fantasy special award 2012.

När boken börjar (den består av tre noveller som alla är sammankopplade och utspelar sig i samma värld och kronologiskt) är det (typ) 2030-tal. Första novellen är skriven av Harry Turtledove och heter ”The breaking of nations”. Donald Trump är död i covid och vicepresident Mike Pence har tagit över som president. Turtledove berättar den framtida alternativa historien om hur tre delstater (Kalifornien, Oregon och Washington) beslutar sig för att bryta sig loss från övriga delstater på grund av det hårda konservativa klimatet och intellektuella torkan under Mike Pence. Vi följer Kaliforniens guvernör Nicole Yoshida och hennes kamp att upprätta landet Pacifica. Novellen låter sig läsas som en thriller med både intriger och action och slutar på ett oväntat sätt med hjälp av en ”jätte”. Turtledove är för övrigt den av författarna vars ton är allvarligast och närmast en möjlig verklighet.

”The purloined republic” av James Morrow är lätt den roligaste av de tre. Helt i linje med hur Morrow brukar skriva. Kort kan en säga att en före detta porrstjärna som av en slump liknar Mike Pence andliga rådgivare rekryteras för att förmedla guds ord (egentligen agenter från Pacificas ord) till Pence för att minska hans popularitet i det nu mycket konservativa och Pence-trogna USA. Och Pence lyssnar alltid noga på sin rådgivare… ”Gud” kommer med alltmer vansinniga påbud som Pence lydigt genomför. Av hänsyn till läsarens framtida skratt så säger jag inte mer men tror mig kunna lova ett och annat garv. Det i kombination med att läsa James Morrow alltid är en fröjd gör novellen till en liten pärla. Om en accepterar förutsättningarna vill säga.

Cat Rambos ”Because it is bitter” utspelar sig 2040 är mer mardrömslik och beskriver en resa från Pacifica till USA för att spåra en företagsspion. Det är en farlig plats vår huvudperson kommer till – hemliga polisen stryker runt på gatorna, maten är till stor del oätlig och HBTQ-personer är automatiskt stämplande som sexbrottslingar. Det hela slutar på ett ”oväntat” sätt även om jag anande mig till tvisten då slutet närmade sig. Novellen är, liksom de övriga, läsvärd och lämnar en nöjd. Nöjd om inte annat för att det är litteratur, och inte verklighet, trots allt.

Novellerna i And the Last Trump Shall Sound: A Future History of America är ibland en (skratt)spegel i vilken vi känner igen tendenser i samtiden. Överdrivet? Visst. Sannolikt? Hm, kanske. ”Kan det bli såhär?” I värsta fall men hoppas inte för någon. Klart är i vilket fall att den här (skratt)spegeln biter tillbaka och att skrattet ibland fastnar i halsen på vägen ut.

Kommentarer inaktiverade.