Skönlitteratur
Mårten Melin och Sara Sheppard.

Mårten Melin och Sara Sheppard. Norstedts förlag.

Det vimlar av författare i Göteborg

Publicerat 20 mars 2015 | Av |

Nästa vecka drar den årliga Litteraturveckan igång – då en enastående samling författare och illustratörer tillsammans gör drygt 550 besök i allt från förskola till sista året på gymnasiet.

Det är 46 stycken författare, från Stockholm, Lund och Molkom, som är taggade för att träffa tusentals barn och ungdomar i Göteborg under Litteraturveckan.

Litteraturveckan har arrangerats av Göteborgs barn- och skolbibliotek och Skolbibliotekscentralen i många år och dess omfattning är unik i Sverige. Det är ett stort samarbetsprojekt mellan stadens barnbibliotekskonsulent, barnbibliotekarier och lärare ute i stadsdelarna. Författarna bor på samma hotell, vilket uppskattas, eftersom många vanligtvis jobbar ensamma på sin kammare och nu får en chans att träffa ”kollegor”. En kväll under veckan bjuds lärare och bibliotekarier in på en ”Utbudskväll” då författarna presenterar sig och berättar mer om hur ett författarbesök kan vara upplagt.

Sarah Sheppard gör fantastiska, färgsprakande faktaböcker om bland annat dinosaurier och djur och om man har missat hennes bok Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare, så bör man ta en titt på den. Sarah är med under Litteraturveckan för första gången. Jag frågar henne hur det känns.

– Det ska bli jättekul! Det brukar annars vara bokmässa när jag är i Göteborg, så det ska bli spännande att se lite annat än mässhallen. Och förstås väldigt roligt att få träffa alla barn. Ser också fram emot att få besöka Universum någon eftermiddag och spana på pilgiftsgrodorna.

Du ska ju träffa 20 klasser på fem dagar – hur laddar du inför det?

– Ja, hur laddar man inför det? Jag tror jag måste äta jättemycket choklad helt enkelt!

Hisingen, Bergsjön och Högsbo är några av de stadsdelar som du ska besöka – har du varit där förut?

– Bergsjön har jag varit i, hoppas jag känner igen mig! Jag har otroligt dåligt lokalsinne, närmast obefintligt, så om jag aldrig återvänder till Stockholm är det alltså här man kan börja leta …

Mårten Melin skriver för barn, främst i mellanåldern och en hel del lättläst. Mårten är omåttligt populär och nämn hans namn för en bokslukande elvaåring och chansen är stor att det kommer ett idolskrik! Jag frågar Mårten för vilken gång i ordningen han är med under Litteraturveckan.

– Jag har varit med två eller tre gånger innan, så jag är ganska ny i sällskapet.

Är det något som gör Litteraturveckan speciell, eller är det en vanlig vecka på jobbet?

– Litteraturveckan längtar jag efter hela året! Det är speciellt med så många författare på plats på samma gång, och genomgången på tisdagskvällen gör att jag får åtminstone lite koll på vad de andra håller på med … Det är ju ett ensamt yrke att vara författare, men Litteraturveckan gör det lite mindre ensamt! Och att träffa alla elever och lärare ser jag också fram emot. Det spelar ingen roll om det är i Göteborg eller Båstad eller Umeå, det är alltid roligt och spännande.

Du bor ju i Lund, hur känns det att komma till Göteborg?

– Jag gör nuförtiden inte så många författarbesök som kräver övernattning, men Göteborg gör jag gärna ett undantag för.

Ja, det är vi ju väldigt glada för!

Bodil Alvarsdotter
Barnbibliotekskonsulent Göteborgs stad

Ett svar till “Det vimlar av författare i Göteborg”

  1. […] en och samma vecka. Fantastiskt roligt att få träffa kollegor, både gamla och nya bekantskaper! Här finns en liten intervju med mig inför veckan. Fast jag tjuvstartar med att träffa Bokslukarna på Linnéstadens bibliotek idag […]