Boktips, Skönlitteratur
Omslag till Gone Girl av Gillian Flynn. Modernista.

Omslag till Gone Girl av Gillian Flynn. Modernista.

Den oväntade antagonisten

Publicerat 8 oktober 2021 | Av |

För det allra mesta när man läser en skönlitterär bok får man snabbt ett hum om vem det som är protagonisten, som man förväntas sympatisera med och heja på – men ibland dyker det upp en och annan hemlighetsfullt skimrande pärla där man som läsare står och väger från ena foten till den andra ända fram till de sista avgörande sidorna. Här följer två exempel på nervkittlande thrillers som hela tiden ligger steget före.

Gone Girl, Gillian Flynn 2012

Om det går att uppnå perfektion så har New York-paret Nick och Amy Dunne troligtvis kommit så nära som det över huvud taget är möjligt – åtminstone om man ska tro deras vänner och familj. Amy är den vackra dottern till Rand och Marybeth Elliot, författarparet bakom den omåttligt populära barnboksfiguren Amazing Amy. Nick är en charmig, framgångsrik journalist och när han träffar Amy på en social tillställning visar det sig att de båda skriver för olika tidningar. Det slår genast gnistor om dem och bara två år senare är de gifta och bosatta i ett stort, vackert hus i Brooklyn. Men det dröjer inte länge förrän det börjar växa fram djupa sprickor i fasaden.  

Under det tidiga 2000-talet störtdyker den amerikanska ekonomin lika snabbt som oväntat, vilket leder till att både Amy och Nick plötsligt står arbetslösa. De bestämmer sig för att flytta till Nicks lilla hemstad North Carthage i Missouri för att ta hand om hans sjukliga mor Maureen, vilket ger Nick chansen att öppna en bar tillsammans med systern Margot. Amy blir snabbt rastlös och uttråkad i den begränsade tillvaron som hemmafru i en främmande småstad och i sin dagbok beskriver hon förtvivlat hur Nick successivt blir aggressiv, inåtvänd och kylig mot henne.  

När Nick kommer hem på morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy som uppslukad av jorden. Ytterdörren är olåst. Möbler har slagits sönder. Golven är täckta med blod och allt tyder på att något fruktansvärt har inträffat. Nyheten sprids som en löpeld genom North Carthage. Allmänhetens misstänksamma blickar vänds snabbt mot Nick, som gör sitt yttersta för att försöka bevisa sin oskuld och få in polisen och media på andra spår. Amys dagböcker genom åren berättar dock en helt annan historia som ger upphov till allt fler frågor. Är Nick verkligen den lojala, djupt sörjande make han utger sig för att vara? Gömmer det sig en kallblodig mördare någonstans i det lilla samhället? Lever Amy fortfarande och i så fall – var är hon?

Gone Girl är en psykologisk thriller med många tvära kast och villospår och allt eftersom intrigerna tätnar får jag en besk eftersmak av krossade drömmar, desperation och surnad kärlek. 

Gone Girl finns som e-bok och e-ljudbok via Libby och filmatiserades 2014.

 

You av Caroline Kepnes 2014

Joe Goldberg bor i Brooklyn och har vad som närmast låter som rena drömjobbet i en stämningsfull bokaffär på Lower East Side. Redan efter de första sidorna inser jag att det här är killen med koll, då han ledigt slänger sig med författarnamn, böcker och citat från litteraturhistoriens alla nivåer på ett sätt som bara en riktig boknörd skulle kunna komma undan med.  

Guinevere Beck är en vacker, målmedveten student med författarambitioner. Hennes vänner avundas henne och i likhet med så många andra unga New York-bor lägger hon ner mycket tid och energi på att redigera sitt liv för att kunna servera den perfekta versionen av det i sociala medier.  

När Joe utvecklar en osund besatthet av Guinevere är det just via hennes sociala medier han kartlägger hennes vanor och rutiner och vaskar fram alla de detaljer han behöver för att kunna nästla sig in i hennes liv, lägenhet och slutligen hennes hjärta. 

Joes sätt att med en blinkning kunna växla mellan överväldigande kärleksförklaringar och kyligt utstuderade beräkningar ger mig någon sorts inre bild av Norman Bates insvept i Patrick Bateman. 

Caroline Kepnes väver skickligt ihop en pulstriggande relationsthriller om riskerna med att lägga ut hela sitt liv på nätet, konsekvenserna av att öppna upp sig för snabbt för någon som man egentligen inte känner och var gränsen egentligen går mellan att älska en verklig person och att förälska sig i föreställningen om vem man själv skulle kunna bli eller framstå som med ”rätt” person vid sin sida. 

You finns som e-bok via Libby och lanserades som TV-serie 2018. Den finns också översatt med titeln Du och går att låna som vanlig bok hos oss!

Kommentarer inaktiverade.