Skönlitteratur
De Obesuttna av Ursula K. Le Guin.

Omslag till De Obesuttna av Ursula K. Le Guin. Federativs förlag.

De obesuttna

Publicerat 12 maj 2020 | Av |

Nu finns en tung politisk science fiction-klassiker av Ursula K. Le Guin på svenska igen i fint illustrerad utgåva. Boken har beskrivits som en anarkistisk utopi men är i så fall en minst sagt tvetydig sådan. Mer om det nedan. Roligt är också att den 14/5 släpper vi ett filmat samtal om boken, utgivningen och illustrationerna i våra kanaler.

Boken är ”The dispossessed” – på svenska De Obesuttna (tidigare svenska utgåvor har haft titeln Shevek efter huvudpersonen).

Historien utspelar sig delvis på planeten Urras och delvis på dess torra ofruktbara måne Anarres. Urras är en rik planet som liknar jorden med ett antal rivaliserande nationer med varierande filosofiska- och politiska system och konkurrerande ideologier. På karga Anarres, vars invånare emigrerat från Urras 170 år före vi kommer in i boken, finns inga nationer utan månen är organiserad i syndikat. Vi får följa den briljanta fysikern Shevek som blir den första på många år att besöka moderplaneten. Shevek hoppas på att resan skall överbringa den djupa misstron och vara ett litet steg närmare en återförening mellan moderplanetens och månens folk.

Det är ingen överdrift att säga att mötet med kapitalism, patriarkat och en hierarkisk stat blir en kulturchock för Shevek. Hans första intryck av en shoppinggata är minnesvärd liksom mötet med den akademiska världen på Urras och de lärda rummens totala brist på kvinnor. I Sheveks värld är alla fria att utföra det arbete de är bäst lämpade för oavsett kön. På Urras är kvinnorna fruar och forskarna och akademikerna är samtliga män. Kvinnor har inte anlag för djupare tankar, får han veta.

Vi följer Shevek omväxlande i nutid och dåtid, som barn, ung och vuxen, som hårt arbetande medlem i syndikatet på Anarres, under resan mellan planeterna och som högt ärad inbjuden fysiker och representant på Urras. Shevek har också en ny vetenskaplig teori som inte publicerats ännu, varken på Anarres eller Urras, men det visar sig att vetenskap inte bara är till för allas bästa då det finns politiska motsättningar och rivaliserande nationer med i ekvationen.

Le Guin, som kallats anarkist, målar upp nyanserade bilder av båda systemen men predikar inte platt för något av dem utan låter Shevek diskutera, med sig själv och andra, fördelar och nackdelar med båda. Detta förhållningssätt märks också i hur en del engelska utgåvor beskrivs som ”an ambiguous utopia”.

Shevek är inte en god person i klassisk bemärkelse utan en hel person med allt vad det innebär. Vi lär oss förstå Shevek men Shevek väljer inte att göra det rätta i alla situationer medan han kämpar att begripa det nya samhälle han befinner sig i. Exempelvis är scenen på societetsfesten på Urras, om inget annat, uppseendeväckande.

Som en extra bonus innehåller den här utgåvan även novellen ”Dagen före revolutionen” om den åldrade visionära revolutionären Odo. Det är hennes tankar och skrifter som lagt grunden för Sheveks värld på Anarres ungefär två hundra år tidigare.

Le Guin som debuterade 1968 med ”A wizard of earthsea” (Trollkarlen från Övärlden på svenska) skrev ofta science fiction men fokuserar då inte på rymdresor, tidsparadoxer och svarta hål (så kallad hård naturvetenskaplig science fiction) utan skrev mjuk science fiction och var mer intresserad av vad de större sammanhangen gör med de mänskliga, och ibland icke-mänskliga, invånarna i böcker som t.ex. Left hand of darkness, The telling och The word for world is forest (dessa finns även på svenska och heter då i tur och ordning: Mörkrets vänstra hand, Berättelsen är världens språk och Där världen heter skog). Alla läsvärda då Le Guin har en varm, emellanåt sträng, men alltid humanistisk röst. Den rösten hör vi också i De obesuttna.

Denna här utgåva är alltså illustrerad i svartvitt av Jens Reuterberg, såväl omslag som författarporträtt och kapitelillustrationer. Illustrationernas fokus är inte de klassiska sf-motiven med rymdskepp och strålpistoler utan mer vardag, stämningar och miljöer. Den allra första, och min personliga favorit, samspelar med och öppnar texten på ett delikat sätt som helt enkelt behöver ses.

Torsdagen den 14 maj släpper vi, på vår Facebook och Youtube-kanal, ett samtal om nyutgivningen av ”De obesuttna” med Andreas Skyman från Federativs förlag och illustratören Jens Reuterberg då de berättar mer om boken, utgivningen och arbetet med illustrationerna. Se det här!

Kommentarer inaktiverade.