Dans, dans, dans!
Idag 29 april är det internationella dansdagen. Och i vanlig ordning har Stadsbiblioteket mycket att erbjuda för den dansintresserade. Dans i böcker, musik och film!
Man kan börja med boken Dans till döds av Gelsey Kirkland och Greg Lawrenece.
Gelsey Kirkland var en av USA:s mest betydande dansare inom klassisk balett under 1970- och 80-talen. Hennes främsta kännetecken har varit en barnslig oskuldsfullhet i kombination med styrka, snabbhet och musikalitet och hon gjorde succé i stora uppsättningar som Don Quijote och Giselle.
Redan som 15-åring träder Gelsey in i New York City Ballet som drivs av den karismatiske – men mycket krävande – George Balanchine, som ser sig själv som Guds redskap. Gelsey betalar ett högt pris för att nå perfektion: bantning, plastikoperationer och tandjusteringar. Hon knipsar till och med av sina örsnibbar, allt för att leva upp till Balanchines bild av den klassiska ballerinan.
Den här självbiografin, som Gelsey Kirkland skrev 1985 med sin dåvarande make Greg Lawrence, beskriver hur en ung och begåvad människa dukar under för dansvärldens hårda villkor, men också om möjligheterna att bryta med en destruktiv livsstil.
Och en bok till: Beyond the dance: a ballerina’s life
Chan Hon Goh växer upp som enda barnet i en familj i Beijing i Kina där båda föräldrarna är dansare. Hon berättar i denna biografi om sin tidiga kärlek till dansen och om de gynnsamma förhållanden som rådde för dansare i Kina innan kulturrevolutionen förändrade allt.
Vetenskapsmän, artister, alla som ansågs vara intellektuella, fråntogs arbete och bostad efter revolutionens intåg 1966. De stora baletterna förbjöds och dansen skulle endast spegla kinesiska arbetare och soldater.
Chan Hon Goh skriver öppet om den hårda livssituationen och om hur familjen väljer att fly från Kina till Kanada, där hennes föräldrar öppnar ett eget danskompani, The Goh Ballet.
Hon berättar också om sin egen osäkerhet, om föräldrarnas sätt att helt gå upp i sina danskarriärer, utsattheten hon känner i ett nytt land och om den hårda press som varje dansare utsätts för.
Intressant läsning om hur kärleken till konsten kan krossa det motstånd som utövas av en diktatorisk regim.
Samtidigt kan man lyssna på skivan The kids from Fame! Härliga discogångar som får en att vilja söka upp närmsta audition! Det är inte bara nostalgi (för oss som följde varje söndagsavsnitt av tv-serien Fame och tyckte att Erica Gimpel var det coolaste vi sett) som får en att vilja låna hem den här plattan. Nej, det här är musik som ger energi och danslust och man riktigt hör fame-andans framtidstro och övertygelsen om att ” man kan bli vad som helst ” i det här gunget!
Om man fortfarande inte fått nog av dans kan man låna filmen La Danse: bakom kulisserna på operabaletten i Paris (trailern ovan).
För den verkligt dansintresserade har dokumentärfilmaren Frederick Wiseman gjort filmen La Danse. Här skildras dansarnas vardag på Opéra National de Paris, den intima kontakten mellan dansare och koreograf, oändliga repetitionstimmar, besök i perukmakeriet, städningen efter en föreställning och diskussioner om dansarnas pensioner – allt presenteras som om något störande filmteam överhuvudtaget inte befann sig i lokalerna. Det här är en dokumentär av typiskt Frederick Wiseman–snitt; avsaknad av berättande, intervjuer och reflektion. Man får även följa Operabalettens administrativa arbete med en ledning som känner stolthet över sin ensemble och som lyfter den till världsnivå.