Cordwainer Smith och återupptäckten av människan
Cordwainer Smith är en av science fiction-litteraturens verkliga original. Den framtida mänskliga historien han skrev fram är inte sällan brutal och minst sagt märklig men levereras på ett magnifikt, ofta poetiskt, och finurligt språk. Sällan, om någonsin, har vår uppdiktade framtid varit så mytologisk.
Cordwainer Smith hette egentligen Paul Myron Anthony Linebarger (1913-1966) (pseudonymen kommer från engelska ord för skomakare och smed). Han var en person med många talanger: expert på Asien, militär under andra världskriget, auktoritet inom psykologisk krigsföring och rådgivare till president John F. Kennedy. 1950 debuterade han på allvar som science fiction-författare med novellen ”Scanners live in vain”.
Här är det på sin plats med en liten gnutta om den värld Smith skapat. Helt kort går det inte att få med allt men, hoppas jag, tillräckligt. Smiths framtida mänsklighet består av tre olika sorters ”människor”: sådana vi känner igen (alltså vi), de som modifierats för att leva på andra planeter och The Underpeople, som har människoform men egentligen är modifierade djur (som t.ex. katter, hundar, kor eller sköldpaddor). De sistnämnda är en slags slavklass som betraktas som verktyg att förbruka och avliva då de blivit obekväma eller onödiga.
I framtiden, då vi spritt oss till stjärnorna, styrs mänskligheten av The instrumentality. Ett slags lyckodiktatur som inte tillåter någon olycka, sjukdomar, olyckor eller lidande. Med hjälp av drogen Stroon som skördas på planeten Old North Australia (Nostrilia) lever alla mycket länge. Stroon skördas för övrigt från infekterade jättefår som väger någonstans runt 100 ton. Romanen ”Nostrilia”, utgiven postumt 1975, utspelar sig på planeten och handlar om en Stroon-bonde (vid namn Roderick Frederick Ronald Arnold William Macarthur Mcban) på ranchen Station of doom som mer eller mindre av misstag kanske råkar köpa jorden (eller Manhome som kära gamla Tellus heter i framtiden).
Om en vill testa att läsa Cordwainer Smith men inte vet vad så är novellsamlingen The rediscovery of man en bra plats att börja på. Denna samlar några av Smiths mest kända noveller.
Titeln The rediscovery of man hänvisar till en tidpunkt i vår framtida historia då lidande, sjukdomar och död återintroduceras eftersom nästan odödlighet och konstant lycka totalt urholkat meningen med existensen.
Smiths idéer är ofta bisarra men inte sällan roliga. Som då återupptäckten av människan sker i novellen ”Alpha Ralpha Boulevard” (den utspelar sig 14.000 år in i framtiden) och nationaliteter, pengar och religion återinförs. Våra huvudpersoner upptäcker då att de blivit fransmän. De är dock ovetande om begrepp som Frankrike, att betala för något och vad Gud är – begrepp som de helt enkelt fått inplanterade i sina minnen. Och som goda fransmän försöker de gå på café. Ibland är novellerna hjärteknipande som ”The dead lady of clown town”, vilken är löst baserad på Jeanne d’Arcs öde, och beskriver ett slags Underpeople-revolution. Dock inte på det sättet vi kanske först tänker på. För det är ju ändå Cordwainer Smith som hållit i pennan.
Noveller som ”Under old earth” och ”A planet namned Shayol” tänker jag inte ens försöka beskriva. De behöver läsas.