Skönlitteratur

Camille Claudel – en stor skulptör

Publicerat 30 mars 2012 | Av |

Manliga skulptörer har det genom historien funnits gott om. De kvinnliga skulptörerna, eller skulptriserna om man så vill, har inte varit lika många. Kvinnor som ville bli skulptörer fick oftast kämpa mycket mer än männen för att överhuvudtaget kunna få utöva sitt yrke.

Låt oss gå bakåt i tiden till 1864 då en mycket speciell flicka föds i en fransk småstad.

Camille Claudel heter hon, den lilla flickan som så småningom blir vuxen och som i unga år lämnar sin familj för att skapa sig ett alldeles eget och självständigt liv. Anne Delbées roman En kvinna som 1987 översattes till svenska, är baserad på händelser i Camille Claudels liv. Första gången jag läste boken var den relativt nyutgiven. Nu greppar jag den igen för att än en gång ta del av historien om Camilles tragiska liv.

Som trettonåring deklarerar Camille för sin far att hon vill bli skulptör. Han lovar att hjälpa henne, för hon är ju sin fars ögonsten. Men Camilles mamma blir mycket upprörd när hon får reda på dotterns yrkesplaner och föräldrarna grälar våldsamt.

”Flickan har ju begåvning” menar fadern.

Modern protesterar och skriker:

”Begåvning! Begåvning! Det vet du väl vad begåvningen leder till… Dessutom är det ett motbjudande yrke. Att skulptera andra människor. Somliga gör visst nakenskulpturer till och med…”

Men det blir slutligen fadern som ser till att Camille får satsa på att försöka komma in i den mycket tuffa branschen där skulptörer konkurrerar inbördes för att få de rätta uppdragen.

Sjutton år gammal är Camille en mycket ambitiös elev i Paris som står vid kavaletten och fördjupar sig i skulpterandets konst. Hon dröjer sig kvar på kvällarna för att i lugn och ro arbeta vidare med sina gipsfigurer. En dag kommer den etablerade skulptören Auguste Rodin till konstskolan och han får syn på Camilles skisser. Han både berömmer och kritiserar henne – vilket gör henne ursinnig. Camille har sedan sin barndom ett mycket häftigt temperament. Men mötet är inledningen på ett mångårigt samarbete och också en kärleksrelation.

När Camille är tjugo år börjar hon arbeta hos Rodin. Han presenterar henne för sina andra medhjälpare i ateljén:

”Mademoiselle Camille Claudel – hon är skulptör. En stor skulptör till och med.”

En kvinna är en berättelse om en stark och målmedveten kvinna som trots dessa egenskaper inte lyckas få det liv som hon så innerligt önskade sig; ett liv där skapandet var det allra viktigaste och det som skulle ge henne livskraft. Ann Delbées bok skildrar också den komplicerade kärleken mellan Camille och den mycket äldre Rodin; en kärlek som kom att bli förödande.

Och som Anne Delbée konstaterar:  ”Camille Claudel hade älskat Auguste Rodin ända till vansinne”.

Här ovan kan du se en hel halv film om Camille Claudel med engelsk textning. Den andra halvan finns på Youtube.

2 svar till “Camille Claudel – en stor skulptör”