Bladvändare = sommarläsning, del 2
Gemensam nämnare för nedanstående böcker är att de handlar om människor på flykt.
Andlös spänning från Sydafrika
Bennie Griessel, vit sydafrikan tillika legendarisk kriminalpolis påminner om sin norske kollega Harry Hole (Jo Nesbø). Begåvade detektiver båda två, men alltför obekväma hos polisledningen för att göra lysande karriärer. Till kvinnor har de ett något problematiskt förhållande och de tenderar att emellanåt titta för djupt i flaskan. Därtill är de passionerat intresserade av musik.
I Tretton timmar av Deon Meyer jagas en ung amerikansk ryggsäcksturist kors och tvärs över Kapstaden av ett gäng hårdföra unga män, som brutalt tagit livet av hennes ressällskap.
Politikerna är rädda för att turistnäringen ska ta stryk och ser sig ingen annan råd än att kalla in Bennie Griessel. En desperat kamp mot klockan tar sin början.
Deon Meyer skriver sina böcker på afrikaans. Han sätter på ett lysande sätt fingret på det politiska tillståndet i nutidens Sydafrika och belyser rasismen, könsdiskrimineringen och korruptionen inom poliskåren.
Läs en bladvändare utan dess like!
Inte mindre än tio e-bokstitlar av Meyer finns att välja och vraka bland i appen Libby.
Gastkramande, fartfyllt, oförutsägbart och dråpligt
Att hålla sig under radarn i datorernas tidevarv kan inte vara det lättaste!Detta framgår med all önskvärd tydlighet av den amerikanska författaren Lisa Lutz fartfyllda thriller Passageraren, där Tanya Dubois (vars namn skiftar) flyr för sitt liv.
Hon ger sig hals över huvud av från sin hemstad, efter att ha hittat sin man Frank död. Polisen liksom ett antal skumma typer är henne i hälarna, trots att hon egentligen är oskyldig. Läsaren får sväva i okunnighet om vad som egentligen hänt tills bokens sista sidor.
Vår huvudperson går in för sina olika identiteter med liv och lust så lyckosamt att hon klarat av att hålla sig på flykt i ett decennium, trots att hon är eftersökt för mord.
Hon reser fram och åter över delar av den vidsträckta amerikanska kontinenten för att skaka av sig sina förföljare och är något av en överlevnadskonstnär, med allt färre skrupler. Mardrömmen tilltar alltmer, i takt med att snaran dras åt.
Gastkramande, fartfylld, oförutsägbar och dråplig är fyra ord som väl beskriver den här boken.