Skönlitteratur
Detalj från omslaget till "Bara inte du". Rabén & Sjögren förlag.

Detalj ur omslaget till "Bara inte du". Rabén & Sjögren förlag.

Bara inte du

Publicerat 28 maj 2012 | Av |

Emma fyller 20 och får sin första egna lägenhet. Alla kompisarna kommer till inflyttningsfesten och det är som om livet precis ska börja.

Men snart kommer bästa kompisens pojkvän Adrian och hälsar på och det uppstår känslor som inte borde finnas.

Adrian som alla i skolan var kära i och vackra Elinor, de har ju alltid varit ihop. Det är så självklart som att man blir våt om man trillar i vattnet. Så vad händer när Emma upptäcker en spricka där och att Adrian kanske, faktiskt, är intresserad av just henne?

Hur gör man då för att inte bli alldeles handlöst förälskad och för att inte svika? Och hur gör man för att samtidigt orka se att något håller på att gå väldigt snett med lillebror, 17 år som vill låna 12 000 kronor för att betala av ett lån?

Katarina von Bredow skriver alltid väldigt spännande om kärlek och relationer. Man tycker om hennes karaktärer även om de kan göra fel och skada andra. Det märks också att von Bredow tror på den stora passionen. Att den plötsligt slår till och att man då dras med utan att kunna stå emot.

Emma (och alla hennes vänner!)  i boken är ju heterosexuell och det är spännande att läsa om hur det kan vara i kärleksrelationer när parterna är av motsatt kön.

Det är också skönt att man inte får någon ”förklaring” till Emmas heterosexualitet. Den skildras helt naturligt och man får inte veta hur Emma kände sig när hon förstod att hon var hetero eller hur det var när hon berättade det för sina föräldrar. Det känns uppfriskande!

Bara inte du är helt enkelt en sträckläsningsbok för ungdomar och unga vuxna som säkert kan känna igen sig i hur det är att börja bli vuxen och tampas med frågor om kärlek, vänskap och lojalitet.

HBTQ-festival i veckan! Håll utkik här och i vår Twitterkanal för fler boktips.

Ett svar till “Bara inte du”