Skönlitteratur

Anne-Lills sommarläsning

Publicerat 29 juni 2011 | Av |

När någon frågar ”Vad är det bästa du läst” så uppstår ofta en svajig tystnad. Svaren kan bli väldigt svävande som nja, det vet jag inte eller det är svårt att säga för det är så mycket som är bra. Och det är ju alldeles sant. Det är svårt att klassa det man läst i allra bäst och bra. Men nu inför sommaren, så vill jag i alla fall komma med två pärlor som har etsat sig fast i mitt minne.

Den första är Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson

När Hedwig Johansson står vid sitt fönster en sen kväll och hör skinnhuvudena skandera ”Sieg Heil!” utanför så inser hon att det nog är dags för henne att berätta sin historia. Vi får följa hennes uppväxt och ungdom i Tyskland innan och under andra världskriget.

Det är en berättelse om kärleken mellan Hedwig och SS-mannen Wilhelm Schurbiegel. Om att själv bli degraderad till en andra klassens medborgare och hamna i fångläger och om hur det är att komma som krigsskadad ung kvinna till Sverige. Det är också en berättelse om Sverige då och, inte minst, nu. Molnfri bombnatt är en viktig bok vars historia aldrig får upphöra att engagera. Vibeke Olsson har ett underbart språk och skriver mycket fängslande.

Den andra är Jag minns att jag sprang av Ron McLarty

“Smithy” är definitivt ingen svärmorsdröm. Lönnfet, smått försupen och med ett intelligensbefriande arbete framlever han sitt liv. Hans umgänge består av att träffa föräldrarna då och då, samt tillbringa semestern med dem. När båda föräldrarna dör i en bilolycka förändras han liv drastiskt. I sina försök att röja i föräldrarnas hus hittar han två saker som gör att hans liv tar en helt ny vändning. Ett brev från en begravningsbyrå och sin gamla Raleigh cykel.

Brevet berättar att hans sedan 20 år försvunna syster ligger död på andra sidan USA. Och cykeln får honom att minnas hur mycket han cyklade och sprang när han var ung. Utan att han riktigt vet hur, så börjar han cykla västerut för att försöka få hem kvarlevorna av sin älskade syster. Det blir en både dråplig och rörande road-tripp tvärs över USA, men även en inre resa. Fram kommer en drogfri, betydligt slankare och lyckligare Smithy.

Klicka på länkarna för att låna böckerna!

2 svar till “Anne-Lills sommarläsning”

  1. Jag minns när jag läste ’Jag minns att jag sprang’
    Den kändes ny… fängslande… sorglig…. rolig. Nu några år senare kan jag få lite ’Hundraårings’-vibbar.
    Den passar definitivt som semesterbok!

  2. Ja, jag håller med dig att det är en otrolig cykeltur han tar. Det händer onekligen ganska mycket. Men bra är den.