Boktips, Skönlitteratur

Anders Olsson. Foto: Stadsbiblioteket

Anders bästa böcker 2020

Publicerat 21 december 2020 | Av |

Här berättar Anders om den bästa läsningen han har gjort under 2020.

Frankissstein

– Jeanette Winterson

Det här är ingen rolig bok men ändå läser jag skrattande ibland (en bekant frågade: har du kommit till sexdockorna än?). Den är inte menad att vara rolig men är det ändå – läs den och kom på varför. Den handlar dels om då – om skrivandet av Frankenstein med välkända ”karaktärer” som Mary och Percy Shelley, doktor John Polidori och Lord Byron och dels om nu – om möjligheterna och farorna med att skapa datoriserad intelligens som möjligen har potentialen att överstiga vår egen. Likt Viktor Frankensteins klassiska monster som en gång öppnade ögonen och såg en obegriplig värld så kommer kanske, en dag, ett intelligent registrerande maskinöga aktiveras och se oss människor.

Gerald’s game

– Stephen King

Årets bästa eller årets jobbigaste? Hårfin gräns men det lutar åt bästa ändå. Jobbig för att den handlar om Jessie, som är gift med Gerald, Gerald som gillar handklovar i mer intima situationer. Jessie är inte lika förtjust men går med på det ändå tills en dag, i deras gemensamma ödsligt belägna sommarhus vid sjön, hon inte vill längre och säger nej. Det hela blir komplicerat och slutar med att Geralds får en hjärtinfarkt och dör. Så Jessie ligger där, fastlåst i sängstolparna, och ingen vet att de är där. Ingen kommer undra på ganska länge. Det mörknar första kvällen men Jessie är inte ensam – de (inre) röster hon levt med börjar en intensiv debatt som kanske, eller kanske inte, kommer hjälpa henne att överleva. Traumatiska barndomsminnen och en övergiven hund spelar avgörande roller i denna (minst sagt) desperata klassiker.

På andra sidan bron

– Hanna Jedvik

O´boy vilken fin kärleksberättelse det här är! Den börjar med boken Sommarplåga och fortsätter med På andra sidan bron. Böckerna utspelar sig till stora delar i Majorna i Göteborg och handlar om Alma som i skolan en populär cool skejttjej, men vi får följa henne närmare än de flesta klasskamrater. I första boken, Sommarplåga, träffar hon sin bästa barndomsvän och sommarställekompis, Mira och den här sommaren är allt annorlunda – Alma är hemligt kär i Mira och nu ska det ske. Men när det gäller kärlek är det ju sällan lätt. I bok två om Alma, På andra sidan bron, är terminen igång igen och Almas bästa vän Joppe har försökt begår självmord från Älvsborgsbron. Alma har inte bara att kämpa med kärleksbekymmer med flickvännen Hedvig utan försöker samtidigt också hjälpa Joppe. Tur att en främling dyker upp för att hjälpa henne och servera goda råd från vuxenvärlden.

 

 

Kommentarer inaktiverade.