Arrangemang
Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Normer – livsstil – hållbarhet

Publicerat 7 augusti 2015 | Av |

De flesta drabbas av det då och då. Klimatångest. Man får lite samvetskval för att man inte återvinner alla sina förpackningar, för att man slänger mat och för att man tar bilen när det egentligen inte behövs.

Enligt Världsnaturfonden WWF behövs det 3,7 jordklot för att klara den konsumtion som vi i Sverige står för. Sverige har lämnat trettonde platsen för en mindre hedervärd tionde plats i listan över de länder som gör störst ekologiskt fotavtryck i världen.

Nu har Amerikas president Barack Obama deklarerat nya riktlinjer för USA:s energipolitik. Koldioxidutsläppen från kraftverk ska minska med 32 procent från 2005 års nivå, fram till år 2030. Förhoppningsvis kommer även FN:s klimatkonferens i Paris under december i år att ge världens ledare och klimatforskare nya idéer om hur uppvärmningen ska kunna hejdas och hur ny teknik kan värna om vår planet.

Men mycket kan göras redan nu. I samband med Göteborgs Kulturkalas har Europa Direkt Göteborgsregionen bjudit in sex forskare från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. De ska berätta om hur olika produkter och vår konsumtion påverkar miljön. Alla stora förändringar börjar i det lilla formatet. Kom och bli inspirerad och få tips om hur du kan bli mer medveten om vilka förändringar i din vardag du kan göra för att bli mer klimatsmart!

Programmet innehåller tre olika föreläsningar om vardera 30 minuter:

Biffen, blusen och bostaden
Emma Rex och Katarina Lorentzon pratar om hur olika produkter påverkar miljön från ”vagga till grav” – och om vi konsumenter kan göra något åt det.

Hantverkskjol och brukare
Marcus Jahnke och Albin Andersson berättar om vilka konsekvenser normer i förändring kan ha för såväl användare som design.

Rätt energi på rätt plats
Magnus Brolin och Johanna Berlin reder ut hur det kan komma sig att vi kan ha för mycket och för lite energi samtidigt. Och räcker maten i Sverige om den fossila energin tog slut idag?

Medarrangör: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Kommentarer inaktiverade.