Arrangemang, Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Askungen i Rinkeby". Bokförlaget Tranan.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Askungen i Rinkeby

Publicerat 8 april 2016 | Av |

Idag är det internationella Roma-dagen och då passar vi på att tipsa om en bok som handlar om att vara rom! Gunilla Lundgren och bibliotekarien Sofia Lindblom har tillsammans med barn från Rinkeby (Le Glaténge Pen Club) skrivit en modern askungesaga om Felicia.

Boken bygger bland annat på barnens egna erfarenheter av att vara rom idag.

Felicia är ett mycket älskat litet barn. Hennes namn betyder lycka och Felicias pappa kallar henne för sin lilla prinsessa.

Men så dör Felicias pappa i en bilolycka och snart gifter hennes mamma om sig. De flyttar till mammans nya man. Han är änkling och har två söner, Christiano och Alexander.

Felicia tycker om att gå i skolan, vara med kompisar och älskar att spela och sjunga. Hon drömmer om att bli en världsberömd violinist och sångerska som sprider den romska musiken. ”Du kan bli en ny Mozart”- säger hennes farfar. Men alltid måste Felicia hjälpa till hemma. Varför behöver inte hennes styvbröder, stryka, tvätta och passa småsyskon!

Felicias liv, har blivit som Askungens, bara slit. Hon orkar knappt med skolan och fröken undrar varför hon är så trött.

När Felicia börjar högstadiet har hon tappat bort sin dröm om att leva på musiken. Så börjar en ny tjej i klassen. Kommer Felicia att hitta tillbaka till sin dröm?

Boken är lite naivt sagoaktig i handlingen, och det dyker såklart upp en snygg och godhjärtad prins till slut. Det är ju trots allt en askungesaga. Men berättelsen är ärlig, lätt att ta sig igenom, snabbt berättad och många gånger rolig mitt i det allvarliga.

Amanda Erikssons illustrationer är svartvita, uttrycksfulla och kompletterar texten.

Jag tycker mycket om Askungen i Rinkeby. Jag gillar att det kommit en bok om en romsk flicka, som utspelar sig i nutid. Det finns några sådana berättelser, men inte många. Vi behöver läsa om hur man kan vara rom på olika sätt, och hur man som barn kan fundera över familj, tradition och identitet .

Som när Felicia och hennes kompis träffar på en kvinna som tigger på gatan. De både skäms för att förknippas med henne, och tycker synd om henne på samma gång.

Och det finns mycket som känns angeläget att läsa och fundera över. I min värld är idealet att tjejer och killar skall ha lika möjligheter, skyldigheter och rättigheter. Så är det inte för Felicia. Hennes styvbröder kan träna fotboll, gå på disko och hänga med kompisar utan restriktioner. Det kan inte Felicia. Killarna behöver inte hjälpa till hemma så att de kommer efter med skolarbetet.

Berättelsen om Felicia handlar om familj, drömmar och att gå sin egen väg. Felicia är en stark tjej som vågar ifrågasätta sådant hon tycker är orättvist. Det gör mig lycklig. Läs den här boken om du är vuxen, om du är barn, eller allra bäst, läs den tillsammans!

Askungen i Rinkeby har hittills getts ut på kelderash och svenska.

På barnavdelningen firar vi Romadagen 8 april med att dela ut förlaget Olikas bilderböcker Camping och Kurragömma, Badbomber och Simhopp, samt Dansbus och Kaktrubbel, på svenska kale, arli, lovari och kelderash. Tid 15-18. En bok per barn. Så långt lagret räcker.

På Trappscenen 18.00 blir det högläsning ur en kommande  antologin med romska och resande-berättelser.  Antologin är en del av ett projekt som drivs av Författarcentrum Väst i samarbete med Romska rådets kulturgrupp och Kulturgruppen för resandefolket.

På lördag den 9 april klockan 15.00 är det högläsning av bilderbok på svenska och romani. Biljetter hämtas i barnavdelningens disk från 14.30

 

Kommentarer inaktiverade.