Blogg, Boktips, Skönlitteratur

Omslag till böckerna "Xavier" av Mare Kandre, Albert Bonniers förlag, och "Illusionisten" av John Fowles, Modernista.

Xavier och Illusionisten – två böcker om kärlek

Publicerat 12 februari 2024 | Av |

I ”Alla hjärtanstider” skulle jag vilja tipsa om två enligt mig väldigt romantiska böcker: Illusionisten av John Fowles samt Xavier av Mare Kandre. Båda verken innehar existentiella strömningar och huvudpersoner som ideligen ifrågasätter vad de gör med sina liv och varför….

Xavier från 2002 skildrar ett hetsigt och febrilt sökande efter Kärleken som flyktigt setts på gatan och sedan försvunnit in i ett nedgånget hyreshus. I ett fiktivt Sankt Petersburg med gotisk fond får vi sedan följa Xavier i sitt sökande efter denna mystiska kvinna vars uppenbarelse han blivit som besatt av . Därpå följer ett poetiskt virrvarr av möten med människoöden som blottas bakom dörrarna i detta hyreshus. Alltjämt medan regnet öser ned.

Denna roman blev dessvärre den sista som kom ut under författarens livstid och jag rekommenderar egentligen allt som Mare Kandre har skrivit. Dock tycker jag att Xavier har en “på liv eller död”-nerv som sällan stöts på i våra dagars samtidslitteratur… läs den och dyk ned i en litterär värld utöver det vanliga!

Illusionisten har blivit något av en modern klassiker och detta med all rätt anser jag. Boken blev den brittiske John Fowles genombrottsroman när den kom ut år 1965 och har haft många läsare genom åren. Det har gått ett antal år sedan jag läste den men det är just en sådan roman som aldrig riktigt släpper taget. Fowles tog starka intryck från sin tids filosofiska och psykologiska strömningar, vilket genomsyrar handlingen i Illusionisten. I stora sammandrag utspelar sig romanen på en liten ö i grekiska övärlden, dit en ung brittisk lärare kommer för att undervisa engelska.

Ganska snabbt blir han uttråkad av den händelselösa omgivningen, även om han uppskattar ön för dess skönhet. Han tar långa promenader efter sin undervisning och en dag kommer han i kontakt med en äldre, mystisk herre som han sedan träffar varje kväll och för långa filosofiska samtal med. Detta blir startskottet för en rad underliga händelser och iscensatta skådespel som huvudpersonen kommer att råka ut för. Är dessa “illusioner” hans egna upplevelser eller är det någon annans verk? Är det verkligen vi själva som alltid tar besluten och styr över vår egen existens i slutändan…?

Romanen aktualiserar en mängd frågeställningar kring kärlek, autencitet och mycket annat. Det går lätt att dra paraleller till våra dagars sociala medier där sanningen/verkligheten ofta naggas i kanten till förmån för en iscensatt “illusion”…

Xavier och Illusionisten finns båda att låna som e-bok via appen Libby.

Kommentarer inaktiverade.