Arrangemang, Barnböcker, Bokcirkel, Skönlitteratur

Vinterbokcirkel online: Det osynliga barnet

Publicerat 28 november 2017 | Av |

De som läst Tove Jansson vet att hennes böcker ligger någonstans i mellan barnbok och vuxenbok. De är inte enbart skrivna för barn och mellan raderna finns ett djup som berör och skakar om.

Det osynliga barnet  är en samling noveller skrivna av Tove Jansson. Boken skiljer sig en del från andra böcker om Mumin. Skillnaden är att det saknas en genomgående röd tråd. Det är en samling korta historier med både kända och okända personer som alla på något sätt är knutna till Mumindalen. De som läst Tove Jansson vet att hennes böcker ligger någonstans i mellan barnbok och vuxenbok. De är inte enbart skrivna för barn och mellan raderna finns ett djup som berör och skakar om.

Ett citat ur en annan muminbok Pappan och havet säger mycket om den atmosfär och filosofi som genomtränger böckerna av Tove Jansson:

Var han inte lite underlig, sa pappan osäkert.
Han var m y c k e t underlig, försäkrade Lilla My. Råddig i bollen.
Mamman suckade och försökte räta ut benen. Men det är ju de flesta vi känner, sa hon. Mer eller mindre.

Det fina i det här citatet är att det udda och konstiga hos fiskaren (den person familjen refererar till) inte förnekas.

Ingen slätar över med ord som: ”… men nääh, han var väl rätt normal? Och så vidare”. Och det är bra för det skulle inte vara sant. De upplever allihop, inte bara Lilla My att han är ”råddig i bollen” även om muminpappan och muminmamman använder ett lite mildare uttryck för att beskriva honom. Mammans slutreplik: ”Men det är ju de flesta vi känner. Mer eller mindre” tar inte bort de facto att fiskaren är underlig, däremot känner vi som läsare att kanske, kanske, det ändå inte är så farligt att vara lite udda? 

Den 4 december startar vår Vinterbokcirkel online då vi läser Det osynliga barnet. Följ med oss in i Mumindalens vackra drömska värld där, där det finns trygghet, men också ständigt lurande skuggor och rädslor för att katastrofen skall komma. Bokcirkeln pågår 4 december – 29 december. Du hittar oss på bokcirklar.se under bokcirkeln Vinterbokcirkel online: Det osynliga barnet.

Kommentarer inaktiverade.