Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Gruppen" av Mary McCarthy. Albert Bonniers förlag.

Vintage Sex and the City

Publicerat 18 augusti 2017 | Av |

Ett kompisgäng med unga privilegierade tjejer i New York som är vänner, skvallrar, dejtar, går på fester, har sex, gifter sig och skiljer sig. Låter det bekant? Det här är Sex and the Citys förlaga!

Boken Gruppen av Mary McCarthy utspelar sig på 30-talet, men skrevs på 60-talet och orsakade skandal när den kom ut, samtidigt som den sålde i miljonupplagor. De åtta vännerna i boken är långt ifrån ett gäng blyga violer som väntar på den rätte. Tvärtom är det ofta precis lika frispråkigt och uppriktigt som just Sex and the City. 

Eftersom det är hela åtta vänner i ”gruppen” får man som läsare inte lära känna alla på djupet. Men det som hade kunnat bli rörigt och oengagerande fungerar oväntat bra. Kapitlen blir nästan som noveller med återkommande karaktärer, inte olikt stilen i Candace Bushnells bok (som serien bygger på) heller.

Det blir ett avsnitt med en flicka som provar ut ett pessar efter att ha förlorat oskulden, och som får sätta sig in i alla de sociala regler som kommer med det. Var kan det förvaras, vad innebär det om man har behållaren synlig i badrummet? Vad precis betyder det om en man ber en om att skaffa ett?

Ett annat avsnitt handlar om en nybliven mamma som kämpar med sin amning i en slags omvänd amningshets, i en tid när det var kontroversiellt att välja bort den ”mer vetenskapliga” flaskmatningen.

Vi får vara med på en dejt som urartar i våldtäktsförsök. Vi får möta flickan som kommer hem från Europa med en kvinnlig partner. Vi får följa ett komplicerat äktenskap där mannen är en notoriskt otrogen pjäsförfattare. Ytterligare en flicka har ett dussin talanger men inget intresse för romantik. Några intresserar sig för kommunismen och iscensätter aktioner. Någon skiljer sig. Någon dör. Vissa tidsmarkörer placerar boken på tryggt avstånd, men det är fascinerande nog betydligt mer som inte förändrats.

Det är hela tiden drivet och underhållande och pricksäkert skildrat med en skarp blick för människors sämre sidor. Även om huvudpersonerna är precis lika välbärgade som kvinnorna i Sex and the City, som kritiserats för sitt glorifierande av shopping och konsumtion, finns här en tydligare medvetenhet om klass och pengar, och till och med hierarkin inom gruppen. Här finns ingen Carrie att identifiera sig med, alla skildras lite utifrån.

Men det är kort sagt en riktig klassiker och nu är den äntligen fint utgiven igen med urtjusigt omslag dessutom. En bok att läsa många gånger!

Kommentarer inaktiverade.