Arrangemang

Astrid uppe i "sin egen" hylla. Foto: Stadsbiblioteket.

Vi ska få katt!

Publicerat 1 april 2017 | Av |

Om några veckor kan ni komma och hälsa på en ny medlem i personalen, vår nya bibliotekskatt Astrid!

Astrid har redan fått komma hit för att bekanta sig med personalen och miljön lite men ska vara kvar hos sin mamma ett par veckor till för att bli en riktigt trygg och glad medarbetare här på biblioteket.

Kanske har du också läst den underbara boken om bibliotekskatten Dewey? Det var så vi fick idén till att Stadsbiblioteket Göteborg skulle få sin alldeles egna bibliotekskatt. Först funderade vi på att lite nördigt kalla henne för ”SAB” eftersom det är den svenska motsvarigheten till klassificeringssystemet Dewey som den amerikanska katten döptes efter. Men det låg inte så skönt i munnen och då ändrade vi till Astrid efter Astrid Lindgren som var vår invigningstalare när biblioteket öppnade för femtio år sedan.

För att inga pälsdjursallergiker ska behöva lida valde vi rasen LaPerm som är känd för att inte framkalla allergi. Vi har två astmatiker i personalen som redan har fått prova att gosa med Astrid och det gick riktigt hyfsat men de har ändå omplacerats för säkerhets skull.

Astrid kommer hålla till mest på barnavdelningen men får också gå fritt i huset. Efter en studie på högskolan i Skövde är det nu vetenskapligt bevisat att vi människor blir lugnare, får lägre blodtryck och att mängden stresshormoner i kroppen minskar när vi klappar djur. Så var beredd på att stämningen i huset kommer bli mer rofylld än någonsin!

Och du har väl inte missat att vi har böcker för dig som funderar på att skaffa katt själv? Kom upp på plan 2 så visar vi! Prova till exempel All världens katter av David Alderton eller Allt du behöver veta om katter av Candida Frith-McDonald. Och som sagt, läs gärna om Bibliotekskatten Dewey: en småstadskatt som älskades över hela världen av Vicki Myron.