Arrangemang

Astrid uppe i "sin egen" hylla. Foto: Stadsbiblioteket.

Vi ska få katt!

Publicerat 1 april 2017 | Av |

Om några veckor kan ni komma och hälsa på en ny medlem i personalen, vår nya bibliotekskatt Astrid!

Astrid har redan fått komma hit för att bekanta sig med personalen och miljön lite men ska vara kvar hos sin mamma ett par veckor till för att bli en riktigt trygg och glad medarbetare här på biblioteket.

Kanske har du också läst den underbara boken om bibliotekskatten Dewey? Det var så vi fick idén till att Stadsbiblioteket Göteborg skulle få sin alldeles egna bibliotekskatt. Först funderade vi på att lite nördigt kalla henne för ”SAB” eftersom det är den svenska motsvarigheten till klassificeringssystemet Dewey som den amerikanska katten döptes efter. Men det låg inte så skönt i munnen och då ändrade vi till Astrid efter Astrid Lindgren som var vår invigningstalare när biblioteket öppnade för femtio år sedan.

För att inga pälsdjursallergiker ska behöva lida valde vi rasen LaPerm som är känd för att inte framkalla allergi. Vi har två astmatiker i personalen som redan har fått prova att gosa med Astrid och det gick riktigt hyfsat men de har ändå omplacerats för säkerhets skull.

Astrid kommer hålla till mest på barnavdelningen men får också gå fritt i huset. Efter en studie på högskolan i Skövde är det nu vetenskapligt bevisat att vi människor blir lugnare, får lägre blodtryck och att mängden stresshormoner i kroppen minskar när vi klappar djur. Så var beredd på att stämningen i huset kommer bli mer rofylld än någonsin!

Och du har väl inte missat att vi har böcker för dig som funderar på att skaffa katt själv? Kom upp på plan 2 så visar vi! Prova till exempel All världens katter av David Alderton eller Allt du behöver veta om katter av Candida Frith-McDonald. Och som sagt, läs gärna om Bibliotekskatten Dewey: en småstadskatt som älskades över hela världen av Vicki Myron.

7 svar till “Vi ska få katt!”

 1. Det är en fin tanke, men jag tror inte att den är så bra ur kattens perspektiv. Astrid kommer att gå fritt i det kolossala huset, skriver ni. Det finns mängder av faror för en nyfiken katt. Blir hon rädd finns det likaså mängder av gömställen som man inte ens tänker på och hon kan hålla sig osynlig i dagar. En katt behöver ett lagom stort revir och framför allt platser där den kan känna sig trygg.

 2. Hej Claes!
  Och tack för din kommentar. Det här inlägget är bara ett aprilskämt och ingen katt kommer att komma till skada. Visst hade det varit mysigt med en bibliotekskatt, men som du skriver skulle det nog inte fungera så bra i praktiken.
  Vänliga hälsningar,
  Sara

 3. Hej Sara!
  Jag utbildar mig till bibliotekarie och skriver min masteruppsats om just bibliotekskatter i USA. Det finns en mängd goda exempel på att det faktiskt kan fungera och i min uppsats kom jag fram till att bibliotekskatter kan ha en positiv påverkan på biblioteket som mötesplats. Jag är dock medveten om att man inte kommer kunna etablera bibliotekskatter i Sverige så länge lagstiftningen är så strikt när det gäller allergier och så länge synen på fenomenet bibliotekskatt inte förändras till att vara mer positivt. När jag börjar jobbar som bibliotekarie så är mitt mål att integerar djuren mer i biblioteksverksamheten genom till exempel läshundar och eventuellt en eller annat samarbete med ett katthem (se https://www.berksarl.org/programs/book-buddies/). Synd att det bara var ett aprilskämt. När jag är klar kommer min uppsats att publiceras på plattformen DiVa. Tanken var att åtminstone uppmärksamma ämnet.
  Vänliga hälsningar, Silvana Lotz

 4. Ha ha, gick jag på den lätte!!! 🙂 Men jag är kattvän och mån om dessa små personligheter. Läste också Silvanas inlägg nedan. Kanske en god idé, men börja småskaligt i en mindre filial. Har för mig att katten skulle gilla T.S. Eliot.

 5. Hej Silvana!
  Och tack för de här intressanta tankegångarna. Vi är ju många djurvänner i personalen, det var så skämtet uppstod och visst vore det roligt att kunna samarbeta med djur på biblioteket i någon form. Vi fick många positiva reaktioner på det här inlägget på Facebook också och det är tydligt att många skulle uppskatta en bibliotekskatt! Vi får bära med oss det inför planeringsdagar här och se om vi kan göra något i praktiken.
  Vänliga hälsningar,
  Sara

 6. Hej igen!
  Jag tycker det var väldigt fint att du brydde dig om lilla ”Astrids” välbefinnande 🙂 Det hade säkert varit skrämmande för en liten kattunge med det stora biblioteket.
  /Sara

 7. Hej Sara!
  Min uppsats är nu klar och godkänd. Den är tillgänglig online på DiVA: http://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?dswid=8484&pid=diva2%3A1110783&c=1&searchType=SIMPLE&language=en&query=Lotz%2C+Silvana&af=%5B%5D&aq=%5B%5B%5D%5D&aq2=%5B%5B%5D%5D&aqe=%5B%5D&noOfRows=50&sortOrder=author_sort_asc&onlyFullText=false&sf=all
  Jag hoppas att min uppsats inspirerar och stödjer svenska bibliotek i att skaffa bibliotekskatter 😉

  Vänliga hälsningar,

  Silvana