Facklitteratur, Göteborg

Detalj ur omslaget till "Ärkeängeln: En hjältes hemlighet". Offside Press.

Vem torkade Reines tårar?

Publicerat 30 september 2013 | Av |

En kall decemberdag för 27 år sedan slutade Reines hjärta att slå och han dog av den sjukdom som hade brutit ner hans kropp. Han begravdes med sin hemlighet som först nu har kommit upp i dagsljuset.

Jonas Gardells romantrilogi och TV-serien Torka aldrig tårar utan handskar uppmärksammade den aidsepidemi som skördade sina offer, främst bland homosexuella män, i 1980-talets Sverige. Gardells skildring är Stockholmsbaserad. Nu har journalisten Hans Burell skrivit en biografi om Reine Feldt, det första aidsoffret i Göteborg.

Året var 1986 men det dröjde många år innan den egentliga orsaken till hans död blev känd bland vänner och hos allmänheten. Men visst fanns det de som anade hans sexuella läggning och i förlängningen också orsaken till att Reine hade dött så tidigt, bara 41 år gammal. Hudcancer hade han själv sagt som förklaring till varför han sakta tynade bort och blev en skugga av sitt forna jag. Reine Feldt; den kraftfulle fotobollsspelaren och idrottsmannen. Han som 1973 blev utsedd till IFK Göteborgs allra första Ärkeängel som uppskattning för lång och trogen tjänst.

Reine föddes 1945 i Göteborg och växte upp i Majorna. På Amiralitetsgatan 24 bodde familjen – ett stenkast från Karl Johans torg. Namnet till trots var och är Karl Johans torg en bollplan och det var där som Reine grundlade sin fotobollskarriär. Hans Burells bok Ärkeängeln: en hjältes hemlighet berättar om Reines uppväxt och hur hans liv som vuxen blev. Hur han träffade Britt, den kvinna som han gifte sig med och som också blev mamma till hans två barn. Hur Britt ganska tidigt i äktenskapet anade att något inte stämde med hans personlighet. Hur hon till slut ställde honom mot väggen och fick honom att berätta att han var homosexuell.

Varför var det så svårt för Reine att tala om hur han egentligen hade det med sitt känsloliv? Betänk att han föddes i en annan tid än den som omger oss nu. Så sent som ett år innan Reine föddes var det i Sverige straffbart att utföra en sexuell handling med någon av samma kön. Dessutom var det först 1979 som man i Sverige upphörde att diagnostisera bögar och lesbiska som psykiskt sjuka. Reine var också uppvuxen i arbetarklassen och spelade fotboll på högsta nivån. Avvikande beteende i dessa sammanhang var extra svåra att acceptera.

Ett kraschat äktenskap till trots var Britt den som var med Reine in i det sista. Hon satt vid hans sida i det kala sjukhusrummet när han tog sitt sista andetag. Och hon torkade Reines tårar från de ögon som inte längre kunde se.

Låna Hans Burells gripande biografi på Göteborgs Stadsbibliotek!

2 svar till “Vem torkade Reines tårar?”