Boktips, E-böcker, Skönlitteratur
Varm mjölk av Deborah Levy.

Varm mjölk av Deborah Levy. Norstedts förlag.

Varm mjölk

Publicerat 10 juni 2020 | Av |

Läs en roman som är frustrerande drömlik, full av symbolik, långtifrån entydig och som därför dröjer sig kvar i dina tankar långt efter avslutad läsning.

Deborah Levy har precis kommit ut med en ny roman, Mannen som visste allt, som fått mycket uppmärksamhet. För egen del har jag ännu inte hämtat mig från hennes besynnerliga förra bok, som jag likafullt blev mycket förtjust i.

Deborah Levys roman Varm mjölk (2019) utspelar sig i Andalusien. Det är soligt och varmt, torrt, fattigt samt vimlar av brännmaneter. Sofia Papastergiadis har tagit ledigt från sitt kneg på Coffee House i London (och sitt dåliga samvete för sin ofullbordade doktorsavhandling i antropologi) för att eskortera sin mor Rose till Goméz-kliniken. Modern lider sedan många år av en mängd mystiska åkommor; bland annat är hon delvis förlamad i benen. För att få råd med den dyra behandlingen har hon tvingats belåna sitt hus.

Sofias grekiske far lämnade familjen när hon var fem. Sedan dess har det kommit an på dottern, som nu fyllt tjugofem, att passa upp på sin hypokondriska engelska mamma och stå ut med hennes ständiga missnöje. Dotterns medberoende är så påtagligt att hon till och med faller in i moderns hälta.

I Spanien passar Sofia på att ta ut svängarna, medan hennes mamma är upptagen med sin behandling. På stranden träffar hon en sommararbetande student vid namn Juan och Ingrid, en tysk kvinna. Båda två blir hennes älskare. 

Författaren redogör i detalj för personernas tankar och komplicerade känslor. Mycket till handling blir det aldrig. Personteckningen är överordnad intrigen. 

Finns även i pocket. Låna och läs!

 

Levys senaste roman The man who saw everything finns även att låna som e-bok och e-ljudbok på engelska för den som så önskar. Ladda ner appen Libby och logga in med bibliotekskort och PIN-kod så är du igång!

Kommentarer inaktiverade.