Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Öppnas i händelse av min död" av Liane Moriarty. Albert Bonniers förlag.

Vad står det i brevet?

Publicerat 31 maj 2017 | Av |

Följde du TV-serien Big Little Lies? Då kanske du är intresserad av liknande berättelser av samma författare!

Liane Moriarty är en australiensisk författare som skriver bladvändare som är både lättsamma och mörka, kriminal-chicklit skulle man kunna säga. Det är inte svårt att förstå att handlingarna passar perfekt för TV. Det är precis som de bästa moderna TV-serierna där alla karaktärer engagerar på olika sätt och man bara måste se ett avsnitt till innan läggdags.

I Öppnas i händelse av min död får vi följa tre parallella berättelser som så småningom knyts ihop. Det handlar om Rachel, en dedikerad farmor, som får veta att sonen ska ta sin familj och flytta till en annan kontinent. Det är Tess, vars man förälskat sig i hennes kusin som också är hennes bästa vän. Och det handlar om hypereffektiva Cecilia, trebarnsmamma och tupperwareförsäljerska, som hittar ett brev i sin mans handstil som är märkt med ”Öppnas i händelse av min död”. Naturligtvis kan hon inte låta bli att öppna brevet. Innehållet är inte alls de romantiska avskedsord hon hoppats på, utan en hemlighet som vänder upp och ner på hennes liv.

Alltihop utspelas under en händelserik och dramatisk påskhelg och om inte påsken var förbi hade jag sagt att den passade perfekt som ”påskekrim”. Men det betyder ju inte att den inte passar i hängmattan eller i en solig park!

Jag tycker om den här typen av lättlästa romaner och Moriarty hör till det bästa jag läst i den kategorin. Det är karaktärer man tycker om även när de inte är perfekta, det finns etiska dilemman, tankar om skuld och godhet, och även om man har en känsla av att det kommer ”ordna sig på slutet” och att författaren inte kommer lämna alla i sticket, så är det inte förutsägbart. Dessutom är det lite roligt att läsa om Sydney, i stället för London och New York, som omväxling.

Kommentarer inaktiverade.