Arrangemang, Facklitteratur
Foto: Clara Natoli

Foto: Clara Natoli

Vad innebär en skuldkris?

Publicerat 19 november 2011 | Av |

Grekland har stora problem. Italien som är ett av euroländernas största länder har också problem med statsfinanserna. Tyskland och Frankrike är genom massmedia de länder som manar på, och förespråkar ekonomisk solidaritet med Grekland och är dessutom villiga att hjälpa Grekland ur krisen.

Enligt SCB:s mätning ifrån maj i år minskar förtroendet för den Europeiska monetära unionen med 8 % i jämförelse med folkomröstningen 2003 då endast femtiosex procent sade nej till euron (Utblick Nr 3.11, s.11).

Allt eftersom finansminister Anders Borg (M) skjuter upp jobbskatteavdraget och varnar om försiktighet och tålamod är han inte ensam, han med flera talar om en skuldkris i euroområdet. – Den hänger över Sverige (GP, 20 september, 2011) , säger han om skuldkrisen som inte får förvärras, då det kan få konsekvenser för den svenska ekonomin.

Enligt Regeringens nyhetsbrev så kommer skuldkrisen att påverka oss i Sverige, men det är svårt att veta på förhand hur och i vilken omfattning. I Finland har befolkningen kommit lindrigt undan krisen. Om Sverige sköter finanserna, kommer vi att klara skuldkrisen då?

Är du en av de människor som vet svaret på frågan, eller är du nyfiken på hur Sveriges Riksdagsledamöter resonerar i frågan om Sveriges finanser och hur vi eventuellt kommer att påverkas av Skuldkrisen?

Kom då måndagen den 21 november, kl. 18-19.30 i Riksdagshörnan på Stadsbiblioteket i Göteborg. Deltagare i debatten är: Leif Pagrotsky (S) Carl B Hamilton (FP) Valter Mutt (MP) Annelie Enochson (KD) Rickard Nordin (C) Mikael Jansson (SD) Taher Pelaseyed (V) Jessica Rosenkrantz (M). Moderator Ragnhild Larsson, journalist ifrån Göteborg.

Läs mer om den Europeiska monetära unionen, t.ex i boken ”överlever EMU utan en fiskal union?”

Kommentarer inaktiverade.