Arrangemang
Foto: Michael Connors

Foto: Michael Connors

Vad gör jag när pengarna är slut …

Publicerat 6 december 2011 | Av |

”80-talisterna är bortskämda för att de tror att det bara är att trycka upp nya pengar eller att köra in plastkortet i väggen och hoppas på JACKPOTT”. Den äldre gentlemannen väntade sig en reaktion, men när reaktionen uteblev förbyttes rösten till den gamla vanliga mjuka stämman som sa: ”kanske inte alla förstås”.

Den äldre gentlemannen är idag i 70 årsåldern, han heter Lasse och jobbade tillsammans med mig under några år. Han har själv ett par döttrar som han skämmer bort med diverse teknikprylar och precis som många andra förstod han aldrig att det är ett beteende som man överför till sina barn och det är precis vad han irriterade sig över.

Det egna beteendet som går igen hos ens barn, det är det som är irritationsmomentet!

Det är lätt att tycka som Lasse, men det är också lätt att tycka om hans inställning och värderingar, som t.ex. ”att ingen borde få gå med tom plånbok”. Han gav ordet generositet ett nytt ansikte och delade frikostigt med sig av sina resurser. Han stod på sig i argumentationen om de bortskämda 80-talisterna, samtidigt som han inte gjorde någonting åt sitt eget beteende och när äldsta dottern kom till arbetsplatsen och frågade:

– ”Pappa har du en tjuga?” blev svaret alltid detsamma.

När hon några minuter senare stänger dörren efter sig, börjar diskussionen på nytt om ”the lost generation”!

Händelsen på arbetsplatsen var återkommande och inträffade första gången med mig som åskådare för ungefär 12 år sedan.

Samtidigt introducerades den nya valutan euron i Europa.

I rapporten EMU@10 skriver Europeiska kommissionen att ”euron utgör en otvetydig framgång. Den gemensamma valutan har blivit en symbol för Europa och ses av Europas medborgare som ett av de mest positiva resultaten av den europeiska integrationen”.

EMU har inte bara fördelar, Grekland är ett exempel på ett land med misskötta finanser, eller som Lasse skulle sagt, – ett land med tom plånbok och bortskämda 80-talister.

Vad Grekland nu gör för att undvika ännu värre skuldkriser är att de lånar pengar för att betala andra skulder.

Är du intresserad av att veta mer om hur Sverige påverkas av skuldkrisen i Grekland och euroområdet? Då är du välkommen till stadsbiblioteket den 8 december 2011 18-19.30 och lyssna på föreläsningen ”Euro-krisen och framväxten av en ny ekonomisk världsordning”, av nationalekonomen Stefan de Vylder.

Kommentarer inaktiverade.