Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Bortom saknaden". Rabén och Sjögren.

Detalj ur omslaget till "Bortom saknaden". Rabén och Sjögren.

Ulla-Britts bästa 2011

Publicerat 28 december 2011 | Av |

Jag heter Ulla-Britt Wendel och är bibliotekarie på bokbussen och Stadsbiblioteket.

Årets bästa ungdomsbok 2011 är för mig Bortom saknaden av Bo R Holmberg.

Året är 1907 och ute i världen ställer konstnären Pablo Picasso ut sin kubistiska målning ”Flickorna från Avignon”. Samma år får författaren Rudyard Kipling nobelpriset i litteratur. Här i Sverige är Oscar II kung fram till december det året då han efterträds av sin son Gustav V. Långt bort från de fina salongerna utspelar sig vid denna tid Sandökravallerna där fackföreningsanslutna  arbetare ställs mot strejkbrytare vid ett sågverk ute på ön Sandö. Och med denna händelse i botten utspelar sig ungdomsromanen Bortom saknaden.

Sixten är en femtonårig ung man som beger sig hemifrån för att starta sitt vuxenliv. Hans styvfar har kört iväg honom efter det att Sixtens mamma har dött. Sixten beger sig, förödmjukad men också nyfiken på vad livet har att erbjuda, ut på en resa till fots som kommer att innehålla en hel del dramatik. Vandringen går längs älvdalarna där det finns flera sågverk som i bästa fall kan erbjuda arbete. Även om den här ungdomsromanen är fiktiv finns alltså en verklig händelse i botten; de så kallade Sandökravallerna.

På sin resa in i vuxenvärlden träffar Sixten sin vän Henning och tillsammans beger de sig iväg för att söka arbete. Av en slump hamnar de i kravallerna – de blir rejält tilltufsade och uppskrämda. De ”hänger på” när andra ungdomar, som de nyss blivit vänner med, beger sig ut till Sandö för att försöka förmå strejkbrytarna att sluta arbeta. Själva har de just då arbete vid ett annat sågverk.

Boken beskriver ett liv med en ständig kamp för brödfödan; om ett hårt arbetsliv för de som står längst ner på samhällsstegen. Boendemiljön för Sixten och Henning är också torftig. De bor tillsammans med ett antal andra arbetare i en miljö som präglas av smuts och instängdhet. De sover i enkla brädsängar, staplade ovanpå varandra. Sixten drömmer om att en dag ha en riktig säng – och en ren säng.

Men trots det hårda livet som beskrivs i boken finns det också plats för tankar och förhoppningar om ett bättre liv – och en längtan efter kärlek. Sixten är besatt av att få återse Viola, som han träffat innan han gav sig iväg hemifrån. Viola; som han dansat med och som gett honom en ”brännande lycka i kroppen”.

Bo R Holmberg är författare till boken Bortom saknaden. Sedan 1980-talet har han skrivit böcker för både barn och vuxna. 2005 fick han Augustpriset för ungdomsboken Eddie Bolander och jag.

Kommentarer inaktiverade.