Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Tusen och ett liv på akuten". Sekwa förlag.

Tusen och ett liv

Publicerat 3 oktober 2015 | Av |

Kommer du ihåg fransyskan Anna Sam som i boken ”En snabbköpskassörskas bekännelser” beskrev livet bakom kassaapparaten? Hon räknade bland annat ut att hon sa ”merci” 500 och ”bonjour” 250 gånger per dag. Nu har den franske AT-läkaren Baptiste Beaulieu gjort något liknande när han beskriver kaoset på akuten.

Liksom Anna Sams bok bygger Tusen och ett liv på akuten (eller Alors voilà på originalspråk) på en blogg där Baptiste Beaulieu – eller vad han nu heter egentligen – har samlat sina egna och sina kollegors erfarenheter från ett franskt sjukhus i landsorten. Boken innehåller som doktorn så träffande uttrycker det: ”berättelser om livet för dem som ligger ned och för dem som hjälper dem upp”.

Det är till sin favoritpatient i rum sju som Doktor Beaulieu smiter när han får en stund över och det är för henne som han berättar sina historier. “Eldfågelkvinnan”, som han kallar patienten, är döende i cancer och Beaulieu försöker hålla henne vid liv så länge som möjligt med sitt berättande.

Doktor Beaulieu är en sympatisk och ödmjuk ung man med hjärtat på rätta stället. Han gillar att skämta med sina patienter och tycks ha en naturlig fallenhet för att få den suraste patient att tina upp. Ofta är anekdoterna lustiga, bisarra eller tragikomiska. De är skrivna på ett påhittigt språk och alltid värmande även när de är hårresande eller sorgliga.

Håll utkik efter böcker utgivna av det svenska förlaget Sekwa! Deras utgivning av modern franskspråkig litteratur är numera ganska omfattande. Lejonparten av böckerna är skrivna av kvinnliga författare och av det charmiga, lättlästa slaget. Be en bibliotekarie om hjälp med att plocka fram flera titlar i förlaget Sekwas intressanta och sympatiska utgivning.

 

 

Kommentarer inaktiverade.