Inredning, Nedräkningen

84 dagar kvar tills Stadsbiblioteket öppnar

Publicerat 29 januari 2014 | Av |

– Dygnet runt-öppet, fyllt med författarträffar och kaffevänligt, så tycker inredningsbloggaren Frida Ramstedt
att bibliotek ska vara.
Om 84 dagar öppnar ett skinande nytt Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Det firar vi med att prata bibliotek med intressanta göteborgare varje dag fram till invigningen den 23 april. Idag är det inredningsbloggaren
Frida Ramstedts tur.

Frida Ramstedt driver en av Sveriges mest lästa bloggar om inredning och design, trendenser.se Hon har också ett eget Ipadmagasin, skriver om inredning i GP:s Två dagar och medverkar regelbundet  i TV4:as Nyhetsmorgon.

Vad är det bästa med bibliotek?
Jag har alltid haft en speciell relation till biblioteket. Jag älskar doften av böcker och den alldeles speciella tystnaden och lugnet och koncentrationen som finns innanför väggarna. Och så älskar jag att läsa. Jag började ganska tidigt och var en riktig bokmal. När jag var yngre så jag hade en bättre relation med bibliotekarierna i Holmsund (där jag är uppväxt) än jag hade med personalen på fritidsgården. Under olika faser i livet har också biblioteket betytt olika saker för mig. När jag växte upp var det en outsinlig källa till läslust. Jag valde till och med Biblioteket som min praoplats på högstadiet (när kompisarna sökte sig till fräcka klädbutiker och mataffären där man alltid fick en stor godispåse efter avslutad praktik).
När jag pluggade på universitetet var biblioteket min bästa studieplats. Jag hade mycket lättare att koncentrera mig där och fick bättre rutin på de schemalösa dagarna om jag kom hemifrån och hade en fast plats att gå till. Nu, när jag är småbarnsförälder, är biblioteket perfekt. Dels för att de har babyrytmik och sagostunder på dagtid, där man kan träffa andra föräldrar med barn i samma ålder, men också för den stora tidningshörnan, som är ett kanonbra ställe att hänga på när bebisen somnat. Där kan jag lätt sjunka ner i en fåtölj med en hög tidningar (som annars kostar hela barnbidraget) och läsa ikapp om världsliga ting och vips så har jag fått ny energi och nya idéer för att blogga.

Hur ser ditt drömbibliotek ut?
Åh, det skulle ha dygnetrunt-öppet och påminna lite om Chapters och Starbucks i USA, där man faktiskt får ta med sig en kopp kaffe in i bokbutiken (trots spillrisken).

Vad hoppas du hitta i det nya biblioteket?
Jag håller tummarna för att biblioteket satsar på fler författarträffar och workshops dit man kan gå för att lyssna på spännande föreläsningar inom olika ämnen. Jag har fått mersmak för biblioteket som mötesplats efter de här föräldra-aktiviteterna jag testat.

Har du ett favoritbiblioteksminne?
Jag minns mitt första lånekort. Det var gult med mossgrön text och förvarades i en immig liten plastficka som jag bar runt på i min skolväska. Jag ville hela tiden läsa böcker som jag egentligen var alldeles för ung för. Jag minns speciellt när jag lånade hem tegelstenen Jurtjyrkogården av Stephen King (fastän mamma hade förbjudit mig att läsa så hemska böcker) och jag drömde mardrömmar om den varje natt. Men jag kunde ändå inte låta bli att läsa ut eländet. Det var en faktiskt en lättnad när jag fick lämna tillbaka den igen. Men jag minns att den var så tjock att den inte gick in i brevinkastet på bibblan.

Vilken är den bästa och sämsta bok du läst?
Oj! Det är en helt omöjlig fråga att svara på. Det enda jag vet är att jag i alla fall aldrig har läst ut någon dålig bok. Det finns för många bra böcker för att man ska spilla tid på att traggla sig igenom sådant man inte har ut något av. Vad gäller bra böcker så finns det ju så många att jag inte kan välja. Och det är ju med böcker som med musik, olika genrer passar vid olika tillfällen. Men ett boktips har jag. Som varken är svårt eller svårmodigt. Och det riktar sig till alla prestationsprinsessor i min ålder. Läs Marika Kings Supernova.

Vad läser du just nu?
Just nu har jag inte så mycket tid över till att läsa (det är sällan helt tyst här hemma i mer än 10-15 minuter) men jag lyssnar mycket på poddar när jag är ute och promenerar med barnvagnen och är lite nyfiken på att få till det med ljudböcker. Problemet är bara att jag själv läser som en 60-meterslöpare springer så jag tycker alla ljudboksuppläsare pratar så låååångsamt. Men det kanske ger sig. I vilket fall får de tjocka tegelstenarna vänta ett tag, till lite senare i livet.

Mer om Frida Ramstedt

Familj: Maken Niklas och sonen Max
Bor: Göteborg (född och uppvuxen i Umeå)
Sysselsättning: Driver inredningsbloggen trendenser.se på heltid. Skribent, fotograf och stylist på frilansbasis.
Övrigt: Föresläser om trender, sociala medier och företagande
Utmärkelser: Årets uppstickare i Beautiful Business Awards 2012, vinnare av Aftonbladets Stora Bloggpris 2008, finalist i MyMission 2009, nominerad i Veckorevyn BlogAwards 2009 och Stora Bloggpriset 2009

2 svar till “84 dagar kvar tills Stadsbiblioteket öppnar”