Tre tryck på gillaknappen
Först läste jag Lean on Pete och gillade den. Sedan läste jag Northline och gillade den. Slutligen läste jag The Motel life och den gillade jag också. Efter det drog jag slutsatsen att jag gillar författaren Willy Vlautin och hans sätt att beskriva människor, händelser och känslor. Böckerna kan beskrivas som vardagsrealistiska och de är gripande utan att vara sentimentala.
Alla tre böckerna kretsar kring utsatta människor i det nutida USA. Människor som kämpar för sin överlevnad mer eller mindre framgångsrikt. I Lean on Pete är det en 15-årig pojke som blir lämnad ensam efter en tragisk händelse. Han är utan något socialt skyddsnät och pojkens ende vän är hästen Lean on Pete som han, genom att föra bort honom, räddar från ett sorgligt öde. Tillsammans följs de åt på en resa; bort från de svårigheter som pojken har hamnat i. Även om katastrofala händelser inträffar på deras resa bjuder den också på många möten med människor som är människor i ordets rätta betydelse – förstående, stöttande och mycket mänskliga. Det finns alltså ett stort mått av hopp mitt i de tragiska omständigheter som omger pojken. Och det är det hoppet som gör att man uthärdar som läsare. För det är verkligen en stark berättelse som berör på djupet. Även de två andra romanerna av Vlautin handlar om människor som försöker ta sig ur, i det närmaste, mardrömslika omständigheter.
I Northline är det en 22-årig tjej med missbruksproblem som är bokens huvudperson. Hon behöver fly från sin pojkvän som är allt annat än bra för henne. Hennes familj är inte heller mycket till stöd och hon bestämmer sig därför för att göra en nystart i en annan stad. Hennes följeslagare dit blir Paul Newman. Åtminstone finns han i den unga tjejens medvetande. Med hjälp av påhittade dialoger med sin berömde kompanjon, lyckas hon finna ett sorts sammanhang och hon möter också ”verkliga” människor som leder henne rätt. Men även i sin nya stad hamnar hon i en del problematiska situationer. Liksom i Lean on Pete finns det ändå ett ljus och ett hopp som skiner igenom den tunga berättelsen om Allison, den unga tjejen.
I debutboken Motel life är det två bröder som hamnar i en mycket besvärlig situation. De är tätt sammansvetsade och beroende av varandra och boken skildrar deras vänskap och deras gemensamma kamp. Även här är huvudpersonerna mycket ensamma i världen och har en trasig familjehistoria bakom sig. Om Motellivet, som är den svenska titeln, har Margareta tidigare skrivit ett blogginlägg.
När jag läst alla tre böckerna efter varandra känns det lite tomt. Det är ju inte jätteofta som man hittar böcker som man inte vill lägga ifrån sig trots att timmen är sen.
Alla tre böckerna finns både på engelska och svenska. Låna dem på Göteborgs Stadsbibliotek!