Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Rally och Lyra och Limpa". Alfabeta förlag.

Tre böcker för de små om att leka tre

Publicerat 19 september 2016 | Av |

Det här med att leka tre är inte så lätt alla gånger. Jag minns själv hur det kändes när kompisen hade bjudit hem en till, just när man trodde att det skulle vara hemlisar och lek på tu man hand. Här kommer tre boktips på böcker att läsa och prata om tillsammans!

Rally och Lyra och Limpa

Rally och Lyra är bästisar och leker alltid ihop. Men en dag börjar en ny flicka på förskolan. Limpa, som kan gå ner i spagat och har jättefint hår i flätor. Nu blir det jobbigt. Rally och Lyra försöker spagata och ha håret i flätor och på eftermiddagarna får de ont i magen. Och de blir osams.

Men när allt lugnat sig upptäcker de att det går att vara bästisar alla tre. Tills det börjar ännu en ny flicka på förskolan! Men det får vi läsa om i en annan bok.

Illustrationerna är charmiga och det är mycket igenkänning med förskolemiljön. Rally och Lyra och Limpa av Marie Norin (text) och Emma Adbåge (bild) ingår också i bibliotekets högläsningspåsar

Lenis Olle

Lenis Olle har Emma Adbåge skapat både text och bild.

Leni har sett fram emot att leka hos Olle. Hon ska visa det nya slajmet och kladdhanden. Men när hon kommer dit står det ett par glittriga små skor i hallen. Det är Kiran som är på besök också. Leni blir så besviken att hon aldrig vill skratta mer. Och det nya slajmet hamnade visst i Kirans fina skor. Tur då att Kiran gillar slajmet och att Leni och Kiran också kan bli kompisar till slut.

Illustrationerna i Leni-böckerna är underbara! Kanske tar Adbåge ut svängarna extra när hon gjort berättelsen själv. Fullt med små detaljer i de oftast ostädade rummen där allting ligger på golvet. Uttrycksfulla ansikten och mycket humor. Här får barn vara barn.

Alla tre har fruktstund

I Alla tre serien av Maria Nilsson Thore är allting mer harmoniskt och oproblematiskt. Här har vi tre kompisar på två och ett halvt år som gör allt ihop. Just idag är det fruktstunden på förskolan det handlar om. Kompisarna vill helst ha varsin frukt men fröken delar bara ut bitar och klyftor. Då försöker de pussla ihop varsin hel frukt men får i stället roliga kombinationer av apelsiner, bananer och äpplen. Så tokigt! Kompisarna vrider sig av skratt.

Det här är ”gulligare” än de andra böckerna, både i illustrationer och handling. Boken riktar sig också till yngre barn.

Kommentarer inaktiverade.