Boktips, E-böcker, Skönlitteratur
Omslag till Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Omslag till Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Bokförlaget Forum

”Träskflickan” som måste klara sig på egen hand

Publicerat 28 september 2020 | Av |

Kyas barndom kantas av tragik. Den lilla flickan får ta stort ansvar i späd ålder och hon blir en riktig överlevare.

Delia Owens är författare och zoolog. Hennes roman Där kräftorna sjunger hamnar i kategorin ”eländesskildring”, men den är samtidigt en mycket fin berättelse om naturens kraft och mänsklig överlevnadsstrategi.

Boken har blivit en jättesuccé i framförallt USA och det är lätt att förstå varför. Owens roman berör verkligen på djupet och när läsaren har kommit till sista sidan blir hen troligen lite överraskad (i alla fall blev jag det).

Kya Clark, romanens huvudperson, växer upp utanför en liten by i North Carolina. Hon är yngst av fem syskon och deras så kallade hem beskrivs så här i början av boken:

”De bodde med mamma och pappa, inklämda som kaniner i det grovhyvlade skjulet som storögt stirrade ut mot ekarna med sin nätinhägnade veranda.”

Familjen bor tillsammans i ett våtmarksområde, men snart ska Kya få klara sig alldeles själv. En efter en försvinner familjemedlemmarna. Kyas pappa är en våldsam man och när Kya är sex år lämnar mamman hemmet för att rädda sitt eget liv. Syskonen flyr också från den brutala och oberäkneliga pappan, och efter några år är också pappan försvunnen. Kya är därmed övergiven av alla närstående. Hon blir kallad träskflickan av byborna och blir verkligen bespottad, hånad och utfrusen av de allra flesta i den närbelägna byn. Det finns dock några ljusglimtar i form av vännen Tate och det äldre paret Jumpin och Mabel, som försöker göra det de kan för att hjälpa Kya i olika situationer.

Romanen är en naturskildring med stort N och vi får i olika sekvenser följa Kyas liv i det våtmarksområde som blir hennes hem genom alla de år hon är i livet.

I prologen har en död kropp hittats i det område som byborna kallar för träsket, nära den plats som är Kyas hem. Ganska snart blir hon misstänkt för mordet och vi får i en tillbakagång följa hennes problemfyllda liv, som verkligen är en hård kamp för att överleva. Vänskap, kärlek, tillit och brist på tillit : romanen tar oss in i skrymslen och vrår av det mänskliga psyket och framförallt finns naturen där som en fantastisk kraft att räkna med.

Låna en storslagen roman; finns även som ebok.

Kommentarer inaktiverade.