Facklitteratur, Skönlitteratur

Tragedins åskådare

Publicerat 26 december 2011 | Av |

Att uppleva hur ens eget liv påverkas av det som händer andra har författaren Emmanuel Carrére skrivit om.

I höstas besökte den franske författaren och regissören Emmanuel Carrère Göteborgs bokmässa och berättade om sin senaste bok, Andra liv än mitt eget. Ett spännande samtal om hur författaren blir betraktare av några stora livssorger som drabbar personer i hans närhet.

I december 2004 befinner sig Emmanuel Carrére på Sri Lanka med sin flickvän Héléne. De är båda tveksamma till relationen och överens om att den nog kommer att upphöra efter hemkomsten. Så inträffar tsunamin på annandagen och ett annat franskt par som Emmanuel och Héléne har umgåtts med under semestern förlorar sitt enda barn.

Händelsen påverkar både Emmanuel och Héléne som bestämmer sig för att fortsätta kämpa tillsammans.

Hemma i Frankrike väntar nya oroligheter: Hélénes syster, en trebarnsmor i 30-årsåldern, har insjuknat i obotlig cancer och har inte lång tid kvar.

Emmanuel beslutar sig för att skriva om sina upplevelser och om hur de har påverkat hans eget liv. Inte minst hans syn på kärleken har förändrats genom de olika händelserna omkring honom.

Emmanuel Carrére är kanske mest känd för sin roman Doktor Romand. Han har även regisserat film och suttit i juryn under filmfestivalen i Cannes 2010.

Kommentarer inaktiverade.