Träd och människor
Den röda tråden i detta boktips är skogen. Det finns så många härliga böcker om skog och träd och de som lever med en stark längtan till skogen. Vissa har valt att leva i skogen permanent och många vandrar bland träd och i skog på sin fritid.
Den första boken är Röster från skogen av Stefan Edman och med foto av Jan Töve.
De här två herrarna har vandrat kors och tvärs genom Bredfjällets vackra ”vildmark” i ett års tid. Bredfjället ligger öster om Ljungskile i Bohuslän. Stefan Edman, som är från trakten, har skrivit texten och Jan Töve har tagit de underbara bilderna.
Det här är en helt fantastisk bok om hur det var förr och hur det är nu. Bredfjället har varit bebott i över 500 år och hit sökte sig människor av alla slag, dock med en gemensam nämnare, de var fattiga. Men här kunde de röja mark och bygga sig en liten stuga trots sina små tillgångar. Man blir alltid lika facinerad och förskräckt av att det inte är mer än 75-100 år sedan som vi levde på detta vis.
Men en del var väldigt nöjda och fortfarande så är det folk som bor här uppe. Både sådana som har rötter här sedan länge och som har hittat sitt paradis här och nu.
Det är också en oas för vandrare, med bra markerade stigar och vindskydd. Man får en längtan ut till skog och mark när man läser den här boken. Njutning för själen.
Nästa bok är Skogsliv Av Lars Fält och Bo Weslien
Kanske skall man läsa den här boken först, innan man ger sig av ut i skog och mark. En av Sveriges bästa överlevnadsexperter och vildmarkskännare har skrivit en intressant och fin bok om att vara ute i skogen. Här får man tips och goda råd om allt som man behöver tänka på, både för den korta dagsvandringen till att vistas ute en längre tid. Flera kapitel handlar också om att färdas med kanot i väglöst land. Mycket bra tips om att ha rätt verktyg med sig så man kan tillverka och laga saker på plats och att ta tillvara de resurser som naturen bjuder.
Lars Fält har skrivit flera böcker om uteliv och överlevnadsteknik och Bo Weslien är lärare på Sjöviks folkhögskola i Dalarna. Där undervisar han i friluftsliv-hantverk-ledarskap. Med två sådana författare så kan det ju inte bli annat än bra.
Den tredje boken är Vildhjärta av Maria WesterbergHennes egen uppgift är att ”i trä och språk tälja vidare på det som tål att berättas”. Så säger hon själv i en intervju sommaren 2010.
En sagolik bok i alla bemärkelser. Marias grenar och pinnar blir till skogens alla djur och väsen, som har många och viktiga saker att säga oss stressade människor.
Ljuvliga och tankeväckande texter till fantastiska konstverk och ett snyggt foto gör det här till en helhetsupplevelse. Jag kan sitta och titta och läsa i denna bok hur många gånger som helst och när jag lagt den åt sidan så tar jag upp den igen och bläddrar. Var jag än är så pratar jag om hennes skogsväsen och allt det kloka som dom säger. Min familj och mina vänner får citat ur boken hela tiden. Här skall ni få ett också och det får bli slutord i denna dags boktips.
I känsloträsket bor en råtta
som skrattar glatt åt dina
tafatta försök att ta dig upp
ur dyn.
-Gör som näckrosen, säger han.
Våga blomma i skiten!