Nedräkningen, Skönlitteratur
Tove Wahlin

Tove Wahlin.

70 dagar kvar tills Stadsbiblioteket öppnar

Publicerat 12 februari 2014 | Av |

– Vacker arkitektur med ljusa rum, med en mix av eventmöjligheter och kunskap. Som en skattkista. Så ser butiksägaren och pappersälskaren Tove Wahlins drömbibliotek ut. Om 70 dagar öppnar ett skinande nytt Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Det firar vi med att prata bibliotek med intressanta göteborgare fram till invigningen den 23 april.

Tove Wahlin driver tillsammans med två kollegor Rum för Papper, en pappersbutik i Victoriapassagen. Hon brinner för papper, form och ”nördiga underbara prylar” man kan förädla papper med. Butikens syfte är att tillföra något mer till staden än bara kommers.

Vad är det bästa med bibliotek?
– Att det på riktigt är en demokratisk mötesplats som är tillgänglig för alla! En av få platser i en stad som är öppen för alla – vem som helst oavsett hur mycket pengar hen tjänar eller hur hen ser ut.

Hur ser ditt drömbibliotek ut?
– Vacker arkitektur med ljusa rum, med en mix av eventmöjligheter och kunskap. Som en skattkista; full av böcker man får låna (helt gratis!), föreläsningar, workshops och utställningar man får ta del av.

Vad hoppas du hitta i det nya biblioteket?
– Jag hoppas kunna hitta en levande miljö med ett rikt utbud av böcker som bas. Jag hoppas att man bygger upp en skön miljö där alla känner att de vill stanna upp med en tidning, ett schackspel eller en bok. Jag hoppas det finns något café med sköna fåtöljer och låga priser, något galleri där man kan se konst och en bra lokal för debatter, teater, föreläsningar och workshops för barn och vuxna.

Har du ett favoritbiblioteksminne?
– När jag var liten bodde jag på Gräsö, en liten ö i Östersjön. Där fanns såklart inget vanligt bibliotek, men bokbussen kom med färjan. Cykelturerna med mamma till bokbussen, där man sen strandade lääänge, är idyllminnen.

Vilken är den bästa och sämsta bok du läst ?
– När jag var 13-14 fick jag en låda full av harlekinböcker av en vän till familjen. Det är helt klart de sämsta böcker jag läst – om man alls kan kalla dem böcker, mer ett slags manus över flicka möter pojke, hon lämnar allt för honom och sedan levde de lyckliga i alla sina dagar… Men när jag var tonåring slukade jag dem allihop.
Svårt att välja en bästa bok, men får jag välja bara en är det Orlando av Virginia Woolf.

Vad läser och lyssnar du på just nu?
– Har precis läst om Tipping the velvet av Sarah Waters för tredje gången som jag älskade, och Alex Schulmans Skynda att älska som var fin & kärleksfull. Längtar nu efter en ny bok att försvinna i.

Rum för pappers skyltfönster
Rum för pappers skyltfönster

Kommentarer inaktiverade.