Boktips, E-böcker, Skönlitteratur
Omslag till Tistelhonung av Sara Paborn.

Omslag till Tistelhonung av Sara Paborn. Albert Bonniers förlag.

Tistelhonung

Publicerat 6 maj 2020 | Av |

Vad händer när man byggt sin identitet och sitt yrkesliv liv runt sitt lyckliga äktenskap och det slutar i en bitter skilsmässa? Dessutom tack vare att man själv satsat på passionen, i en relation som också gått i kras.

Det är det som har hänt Ebba, den firade relationsrådgivaren, som plötsligt är både ömkad och utskrattad, medan de två männen i hennes liv gått vidare i nya relationer. Ebba bara gråter och gråter. Försöker stå emot men plågar sig själv med att söka fram exens nya liv på instagram.

Karriären är över och ingen vill ha hennes råd längre. Hon försöker hanka sig fram på att skriva korsord där hon pillar in ord som VANMAKT så att andra måste tänka på det hon känner.

Men så blir hon erbjuden att göra en intervju för en artikelserie om långa relationer. Hon kommer att tänka på en insändare hon läst nyligen, från en kvinna som varit gift 60 år, men som efter att ha blivit änka börjat tänka på sin ungdomskärlek igen.

Ebba kontaktar kvinnan och tar sig till Båstad. Och självklart är den äldre kvinnan mer intresserad av att tala om den stora passionen än det strävsamma långa äktenskapet. I återblickar får vi hennes berättelse, samtidigt som Ebba kämpar för att samla ihop sitt liv igen. 

Tistelhonung av Sara Paborn är så väldigt sympatisk läsning! Lätt och spännande att läsa och med visst djup utan att vara tung. Gradvis nystas livshistorierna upp, nästan som spegelbilder av varandra. Motsättningen mellan det trygga äktenskapet och det där omöjliga och fantastiska, som aldrig riktigt blev. Synen på kärleken är mer åt det ödesmättade än det krasst rationella hållet. Men det blir ändå ingen chicklit med lyckligt slut, utan något mer realistiskt, hoppfullt på sitt sätt.

En bok att längta till, och sakna när den är slut. 

Boken finns även som e-bok. Ladda hem appen Libby, logga in med bibliotekskort och PIN-kod så är du igång!

Kommentarer inaktiverade.