Skönlitteratur

Detalj från omslag till Med bris mot Kap Horn av Sven Yrvind. Norstedts förlag.

Tips om segelböcker

Publicerat 23 juni 2015 | Av |

När man närmar sig en företeelse, som till exempel sport, ser man hur bunden den är till olika föreställningar och associationer. Är det inte så att det krävs mängder av kunskaper, både navigering och det praktiska? Vi hoppar över allt det där och börjar med det viktigaste, inspiration.

Corto Maltese är en äventyrare, en vuxen Tintin, som ensam styr sin två vackra tvåmastare mot den nedåtgående solen. Han är en global krigare och står på de förtrycktas sida. En av hans mest karismatiska vänner är en woodoprästinna. Corto Maltese är en tecknad serie av Hugo Pratt (kolla upp hans biografi) som blivit suggestiva filmer. Stadsbiblioteket har boxen. Se den – och bli seglare!

Sven Yrvind, Göteborgssonen, är en annan äventyrare och en annorlunda seglare. Då båtarna blir allt större bygger Yrvind allt mindre segelbåtar och seglar långt. Han har rundat Kap Horn i den minsta båten och från ”fel håll” och under den sämsta årstiden. För detta fick han The Royal Cruising Club´s medalj för gott sjömanskap. Läs Med Bris mot Kap Horn: en långfärdsseglares liv och seglatser.

Holländaren Laura Dekker seglade jorden runt – som 14-åring! I dag bor hon i Nya Zeeland och fortfarande på sin båt Guppy. Hon filmade sig själv under resan. Filmen finns tyvärr inte på biblioteket men går att hitta på nätet.

Ok, nu är vi inspirerade! Så hur gör man?

Norstedts stora bok om segling går från grunden med hur det kommer sig att man kan segla mot vinden till riggtrimning för tävling. Läs på och skaffa sedan en kompis med båt eller gå med i en båtpool. Lycka till!

/Håkan
Bibliotekarie på Stadsbiblioteket som just nu finns på pop-up-biblioteket på Volvo Ocean Race.

Kommentarer inaktiverade.