Tidvatten
Förbjuden kärlek på 1600-talet i England. Mannen av börd och kvinnan av folket. Dessutom en hel del historia och kungliga intriger!
England står samtidigt i ett vägskäl, slitet mellan parlamentet och den fängslade kungen Karl I, protestanter och katoliker. Och just den natt när Alinor går ut för att söka sin mans vålnad träffar hon i stället på fader James, en papist på kungens sida som söker skydd. Hon hjälper honom och de blir snart förälskade, trots hans kyskhetslöfte och hennes äktenskap.
Jag tycker verkligen om Philippa Gregorys böcker! De är lätta att läsa, som deckare nästan, och det är alltid starka känslor, långt från avmätta nutidsskildringar.
Men det är också mycket mer än så. Gregory är historiker och man får lära sig en hel del inte bara om kampen om makten, utan om tiden och hur människor levde och vilka värderingar de hade. Till exempel ska Alinors Alys dotter gifta sig och man får följa turerna kring trolovningen och hemgiften och en graviditet påbörjad innan vigseln. Mycket av det praktiska i vardagen är också detaljerat och realistiskt återgivet, som hur det gick till när man tillverkade ost, hur man såg på pesten och på samhällets ansvar när det gällde fattiga och sjuka.
Men det som kanske är mest i centrum är Alinors medicinska kunskaper och hennes rädsla för att någon i samhället ska anklaga henne för trollkonster. Det är en farlig tid att vara en läkemedelskunnig kvinna, och just åren när romanen utspelar sig med början 1648 är de år när häxjakt i England bedrevs mest intensivt.
Så även om upplägget till en början känns lite slentrianmässigt och som om det lyckliga slutet är givet, så kommer det en del överraskningar och en riktigt oväntad cliffhanger på slutet.
Hursomhelst, för den som tycker om Englands historia, spänning och romantik är Tidvatten ett givet val.
Boken finns även att låna som e-bok i appen Libby. Logga in med bibliotekskort och PIN-kod så är du igång!