Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Tiden är inte än" av Elin Boardy. Wahlström & Widstrand.

Tiden är inte än

Publicerat 9 juli 2018 | Av |

Det är 1300-tal och en ensam vandrare går genom ett Europa ödelagt av digerdöden.

Det är 1300-tal och en ensam vandrare går genom ett Europa ödelagt av digerdöden. Vi möter henne första gången i Falsterbo där hon äntrar ett skepp till Danzig. När hon klivit av byter hon om till manskläder, skär av sin långa fläta som hon säljer på marknaden och påbörjar sen sin långa vandring över kontinenten förklädd till ung man.

Elin Boardy har skrivit boken Tiden är inte än. En bok om en kvinna som ibland kallar sig Sigrid men oftare Jon, Olof eller Amund när hon klär sig som man. Vad Sigrids riktiga namn är eller var hennes vandring ska ta henne vill hon inte avslöja varken för de hon träffar längs färden eller oss läsare. Kanske vet hon inte själv vad hon söker och hoppas att resan ska ge ett svar? 

En tredjedel av alla människor har dött i pesten och överallt möter vår vandrare spår av sjukdomen. Tomma byar, djur som herrelösa driver omkring, döende människor och människor som överlevt men förlorat allt de hade. Hon slår följe med gycklare, pestdoktorer, dödgrävare och föräldralösa barn. Men oftast är det en ensam vandring genom laglöst land.

Elin Boardy skriver poetiskt och vackert, samtidigt grovt och mustigt om en hemsk tid i europeisk historia. Resan vi får följa med på är till ofta hemska platser men det finns ändå hopp och nya idéer i ödeläggelsen som pekar mot en annan framtid. Själv älskar jag att läsa historiska romaner där jag som läsare får resa till en annan tid. Reseskildringar är en annan favoritgenre och i den här boken får man båda delar. Att allt i boken är väldigt realistiskt skildrat gör sitt till läsupplevelsen. Man känner lukten och hör ljuden i de medeltida städerna.

Jag läste den här boken som e-bok vilket jag tycker är perfekt att göra speciellt när jag är på resande fot. Istället för att släpa med flera tunga böcker kan jag ladda ner böcker i min mobil eller surfplatta och läsa och lyssna var jag vill. Här på bibliotekets sida för e-böcker finns Tiden är inte än och många andra e-böcker och e-ljudböcker att låna. Där finns också instruktioner hur du gör för att låna.

Kommentarer inaktiverade.