Boktips, Skönlitteratur
Omslag till The Paris Apartment av Lucy Foley.

Omslag till The Paris Apartment av Lucy Foley.

The Paris Apartment

Publicerat 6 maj 2022 | Av |

Lucy Foleys senaste deckare för tankarna till TV-serien Only Murders in the Building. Likheterna är många, blandningen karaktärer, hur mysteriet är låst till en lägenhetsbyggnad och hur det bakom varje lägenhetsdörr verkar gömma sig nya pusselbitar som inte riktigt passar in i helhetsbilden. Skillnaden är att Foleys roman fyller läsaren med ett krypande obehag som Steve Martin nog aldrig kunnat framkalla.

Av Foley har tidigare getts ut Nyårsfesten och Bröllopsfesten, som jag fastnade totalt för. Böckerna liknar varandra till stor del: gamla bekanta samlas för att fira nyår eller ett bröllop, de befinner sig på en oåtkomlig plats mitt ute i ingenstans (de skotska högländerna och en öde ö utanför Irlands kust), och gamla hemligheter leder till att någon dödar någon annan. Både mördaren och den mördade är ett mysterium vilket bidrar till att försvåra gåtan.

The Paris Apartment skiljer sig något från Foleys tidigare mordgåtor. Läsaren befinner sig nu mitt i storstaden Paris, omgiven av grannar, mysiga bagerier och våldsamma protester. Bokens huvudperson Jess har för första gången i sitt liv lämnat England för att bo hos sin bror, Ben. Hon har ingen annanstans att ta vägen men när hon ringer på i den fina, gamla lägenhetsbyggnaden svarar han inte. Ben är helt försvunnen och hans grannar verkar inte veta något. Läsaren följer sedan Jess när hon försöker få svar från grannarna som inte är särskilt pigga på att ha henne i byggnaden. Jess berättelse varvas med kapitel som är från perspektivet av vissa av byggandens boende. Alla har på något sätt blivit starkt berörda av Ben, vars spöklika närvaro hemsöker grannarnas minnen. Har någon av dem mördat honom, eller har hans försvinnande att göra med det reportage han höll på att skriva? Lever han eller håller han sig undan självvalt?

Slutet var inte riktigt lika överraskande som Foleys tidigare mordmysterier men hon lyckades helt och hållet med det jag älskar med hennes författarskap vilket är att bygga fram intrikata intriger där varje karaktär fyller ett syfte och har en koppling till någon annan. Det är dramatiska avslöjanden, hemliga affärer och kallt beräknande där alla har något att dölja. Ändå är det jag minns bäst (från alla hennes deckare) de filmiska miljöerna som drar in mig i handlingen och platsen. Jag riktigt känner doften av nybakta croissanter och hör klackarna på kullerstenen samtidigt som jag bearbetar plottwist efter plottwist.

The Paris Apartment har inte getts ut i svensk översättning än (den kommer i november), men finns på engelska och även som e-bok och ljudbok i appen Libby.

Kommentarer inaktiverade.