Boktips, Skönlitteratur
Omslag till The (Other) You av Joyce Carol Oates. Ecco Books.

Omslag till The (Other) You av Joyce Carol Oates. Ecco Books.

The (other) you

Publicerat 2 maj 2021 | Av |

Vem hade du varit om du valt en annan väg i livet? Eller om du varit någon annanstans just den där dagen när allt förändrades?

Det är det Joyce Carol Oates nya novellsamling The (Other) You Stories utforskar.

Det börjar ganska traditionellt med en kvinna som gifter sig med den första mannen som älskar henne och stannar i sin hemstad samtidigt som hon drömmer om ett större liv. En annan novell om en flicka som både faller och inte faller ner i ett hisschakt och sedan får bevittna en minnesstund över sig själv. Och sen blir novellerna allt mer kryptiska. 

Min favorit handlar om en man som ska träffa sin vän Kizer för lunch, men i stället får sitta och vänta själv, utan att varken vilja beställa eller gå. Efter en stund inser han att en annan man också väntar på Kizer (jag tänker på Keyser Söze, en karaktär från filmens värld som inte heller är den han verkar vara) och när de börjar prata inser de att de har samma namn, deras föräldrar heter likadant och deras fruar (en är nuvarande, den andra en före detta) verkar också vara samma person. Det är som ett Black Mirror-avsnitt förutom att det inte utspelar sig i framtiden och bygger på teknik-utveckling, utan är mer som ett hål mellan två (eller tre) parallella universum i vår alldeles vanliga men allt mer förbryllande värld.

Och Joyce Carol Oates styrka är som alltid att den psykologiska trovärdigheten. Varje novell har väl utvecklade karaktärer med en inre dialog som är övertygande och engagerande. 

Jag älskar nästan allt med det här temat. Min favoritbok förra året var Rodham av Curtis Sittenfeld, som handlar om en Hilary Clinton som tackar nej till Bills frieri, och en av mina favoritböcker någonsin är Dagen efter av Lionel Shriver, en ”Sliding doors” historia om en kvinna som lever med två diametralt olika män och får två olika liv beroende på vad hon gör en viss födelsedagsmiddag. Och Joyce Carol Oates är en av mina favoritförfattare, så det här kan ju inte bli annat än bra.

Det är lite spretigt, vissa noveller är lite väl svårförståeliga, och kanske hade det varit bättre att välja en berättelse och göra den till en hel roman. Men om man är det minsta intresserad av människor, livsval och slump är det här fascinerande.

The (Other) You finns än så länge bara på engelska men kommer säkert översättas inom kort. I vår app Libby finns den både som e-bok och ljudbok.

Kommentarer inaktiverade.