Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Tannie Marias recept på kärlek och mord". Norstedts förlag.

Tannie Marias recept på kärlek och mord

Publicerat 2 september 2016 | Av |

En mer hjärtevärmande deckare än ”Tannie Marias recept på kärlek och mord” får du leta efter. Se bara till att ha bunkrat upp rejält med godsaker innan du börjar läsningen!

Tannie Maria van Harten är en sydafrikansk änka på 50+ som står med båda fötterna stadigt på jorden. Ordet ”Tannie” är afrikaans och används för att artigt tilltala en jämnårig eller äldre kvinna. Tannie Maria är liten till växten, rundlagd och inte överdrivet prydlig. Hennes livsfilosofi går ut på att alla problem går att lösa med god och hemlagad mat, till och med mordgåtor. Och det är minsann inga småportioner som vankas. Var beredd på att det inom bokens pärmar äts från bittida till sent.

Tannie Maria är kvinnan bakom den populära tidningsspalten ”Tannie Marias recept på mat och kärlek”. Det är en kombinerad hjärte- och matspalt i småstadsblaskan ”Klein Karoo Gazette”, som ges ut i staden Ladismith i västra Kapprovinsen. Ett av breven till hjärtespalten berör Tannie Maria extra mycket. Det är en vädjan om hjälp från en anonym kvinna, som misshandlas av sin man. Tannie Maria har själv liknande upplevelser i bagaget. Hon publicerar ett recept på en stärkande maträtt och uppmanar kvinnan att lämna sin make.

När en kvinna strax därefter hittas död i sitt hem lägger Tannie Maria raskt ihop ett och ett. Tillsammans med redaktionens unga och kaxiga utredande journalist Jessie Mostert tar hon resolut itu med att hitta den skyldige. Båda två lutar åt att det är den hetlevrade maken som är skurken. Fallet visar sig vara betydligt farligare än kvinnorna räknat med och den stilige kriminalkommissarien Henk Kannemeyer gör sitt yttersta för att hålla dem utanför utredningen. Ändå lyckas de gång på gång hamna i hetluften.

Tannie Maria är helt klart en släkting till Mma Ramotswe i Damernas detektivbyrå. En del av läsvärdet hos Tannie Marias recept på kärlek och mord kommer sig av den kärleksfulla beskrivningen av Klein Karoos växt- och djurliv. Det vimlar av babianer, schakaler, antiloper och mungos vart man ser. Här är också kruttorrt, dammigt och hett som i en ugn.

Författaren Sally Andrew har i sin debutdeckare skickligt vispat ihop en aptitlig smet av mat, mys, romantik, systerskap, humor, kvinnoförakt och spänning. Den är som en smarrig chokladkaka med en skvätt rom i glasyren, enligt ett recept från bokens receptsamling. Läs och njut!

Kommentarer inaktiverade.