Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Sorgens arv". Midas förlag.

Tacka vet jag en hederlig pusseldeckare! del III

Publicerat 28 juni 2016 | Av |

Nedan får du som är anglofil tips på intressanta deckare.

Mörkrets flod

Mörkrets flod utspelar sig i början på 1920-talet i det lantligt idylliska Surrey i södra England. Poliskommissarie John Madden vid Scotland Yard är märkt av en privat tragedi. Trots att han fortfarande plågas av grava psykiska skador från första världskrigets skyttegravar ger han sig i kast med en osedvanligt grym seriemördare. Till sin hjälp får han byns läkare Helen Blackwell, som bistår honom med det senaste inom psykiatrin. Tillsammans ställer de samman en gärningsmannaprofil. Mörkrets flod av den sydafrikanska författaren Rennie Airth är en både välskriven och riktigt gastkramande deckare. Den rekommenderas starkt!

Blodröd våg och Vinterdöd

Blodröd våg, del två i serien om John Madden, är stillsammare än den första och utspelar sig under depressionen 1932. Madden har gift sig med doktorn i byn och slagit sig till ro som bonde, men gör ett inhopp som detektiv när plikten kallar och polisen står lamslagen.

I den tredje delen, Vinterdöd, är vi framme vid 1944 och scenen skiftar till London. I vanlig ordning är Airth en fena på att skildra tidsandan, krigets brutala vardag och tröttheten hos människorna efter snart fem år av krig. Svartabörs-handeln frodas och allehanda brott begås i skydd av krigets kaos och inför ögonen på en decimerad och hjälplös poliskår. Madden kopplas in när en ung kvinnlig polsk flykting hittas strypt.

Dödlig rättvisa och Sorgens arv

Både tiden och atmosfären i Rennie Airths böcker får mig att tänka på Dödlig rättvisa respektive Sorgens arv av Barbara Nadel. Hon är annars mest känd för sin härligt annorlunda deckarserie från Istanbul. Brottsbekämparen i Nadels London-deckare heter Francis Hancock och arbetar som begravningsentreprenör i fattiga och nedgångna East End, en stadsdel som Barbara Nadel känner som sin egen ficka. Hancock är för övrigt modellerad efter författarens egen far. Liksom Madden i Airths böcker är Hancock märkt av första världskriget.

För egen del var den stora behållningen en levande och osedvanligt trovärdig tids- och miljöskildring, full av konkreta detaljer. Det är uppenbart att Nadel har sugit åt sig av ögonvittnesskildringar från blitzen.

Kommentarer inaktiverade.