Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Mordet i Eiffeltornet". Kabusa böcker.

Tacka vet jag en hederlig pusseldeckare! del II

Publicerat 24 juni 2016 | Av |

I nedanstående böcker kan du som är frankofil kanske få ditt lystmäte av Paris från förr mättat.

Bekanta dig med Victor Legris, bokhandlare i Paris. Han är något av en dandy och en ung man som vill gå till botten med saker och ting.

Året är 1889 och tusentals människor dristar sig upp i det nya uppseendeväckande Eiffeltornet under världsutställningen. När en respektabel änka segnar ner och avlider i tornet, till synes av ett bistick, anar Victor ugglor i mossen. Kvinnan blir den första i raden av offer för fatala bistick. Victors misstankar leder honom i egenskap av amatördetektiv kors och tvärs genom ett av hetta tryckande Paris. Jag misstänker att en karta över staden inte skulle vara i vägen under läsningen.

Böckerna passar som hand i handske för dig som är frankofil och önskar frossa i ”la belle époque”, det vill säga det sena 1800-talets tidsanda. Mordet i Eiffeltornet: första Victor Legris-mysteriet heter boken. Missa inte uppföljarna Mysteriet på Père-Lachaise, Döden i Montmartre samt Mördaren i Marais. På originalspråket finns ytterligare något dussin titlar utgivna.

Mycket lite fantasi behövs för att begripa vilket hästarbete som ligger bakom tidsskildringen i Claude Izners populära deckare. Bakom författarpseudonymen döljer sig systrarna Liliane Horb och Laurence Lefèvre, vilka tidigare var bouquinister (franska gatuförsäljare av böcker) och hade var sitt bokstånd vid Seine.