Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Mordet i Eiffeltornet". Kabusa böcker.

Tacka vet jag en hederlig pusseldeckare! del II

Publicerat 24 juni 2016 | Av |

I nedanstående böcker kan du som är frankofil kanske få ditt lystmäte av Paris från förr mättat.

Bekanta dig med Victor Legris, bokhandlare i Paris. Han är något av en dandy och en ung man som vill gå till botten med saker och ting.

Året är 1889 och tusentals människor dristar sig upp i det nya uppseendeväckande Eiffeltornet under världsutställningen. När en respektabel änka segnar ner och avlider i tornet, till synes av ett bistick, anar Victor ugglor i mossen. Kvinnan blir den första i raden av offer för fatala bistick. Victors misstankar leder honom i egenskap av amatördetektiv kors och tvärs genom ett av hetta tryckande Paris. Jag misstänker att en karta över staden inte skulle vara i vägen under läsningen.

Böckerna passar som hand i handske för dig som är frankofil och önskar frossa i ”la belle époque”, det vill säga det sena 1800-talets tidsanda. Mordet i Eiffeltornet: första Victor Legris-mysteriet heter boken. Missa inte uppföljarna Mysteriet på Père-Lachaise, Döden i Montmartre samt Mördaren i Marais. På originalspråket finns ytterligare något dussin titlar utgivna.

Mycket lite fantasi behövs för att begripa vilket hästarbete som ligger bakom tidsskildringen i Claude Izners populära deckare. Bakom författarpseudonymen döljer sig systrarna Liliane Horb och Laurence Lefèvre, vilka tidigare var bouquinister (franska gatuförsäljare av böcker) och hade var sitt bokstånd vid Seine.

Kommentarer inaktiverade.