Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Böljelek". Kabusa böcker.

Tacka vet jag en hederlig pusseldeckare! Del I

Publicerat 22 juni 2016 | Av |

Hårdkokt och gastkramande spänning i all ära, men ibland vill man ha en hederlig pusseldeckare, berättad i sakta mak och indränkt i atmosfär. Här följer tips på historiska pusseldeckare.

Mordet på Park hotell eller Vi som går köksvägen: en Göran Persson-deckare

Följ med till 1930-talets Lysekil! Komedin ”Vi som går köksvägen” ska sättas upp i staden. Än en gång prövas den pålitlige överkonstapel Göran Persson då en medlem i ett resande teatersällskap hittas mördad. Snart påträffas ännu en död kropp. Lennart Broheds charmiga böcker passar dig som uppskattar omsorgsfull miljöskildring och ett välsvarvat språk mer än en minnesvärd och sinnrik mordgåta. Stämningen förstärks av att annonser ur den lokala dagspressen från tiden illustrerar böckerna. Inte mindre än tolv Göran Persson-deckare finns att reservera i vår katalog. Välj och vraka!

Böljelek: kyrkoherde Simon Eldfeldts första fall

Året är 1897 och i småstaden Karlshamn väntar man besök av Oscar II. Ett spädbarn med siffran tretton i pannan har hittats död och borgmästaren beslutar att kalla in kyrkoherde Simon Eldfeldt från Asarum för att få fallet snabbt uppklarat. Kyrkoherden är fet, ålderstigen, full av krämpor samt en hängiven läsare av detektivromaner. Han assisteras av sin systerson Ivar Jönsson. Denne är Eldfeldts raka motsats: ung och fager, lat och kvinnokarl. Nyligen har han blivit utnämnd till reservkonstapel. Nedräkningen till konungens ankomst tar sin början…

När du läst ut den första boken väntar uppföljarna Strömkarlen och Körkarlen. Johanna Limmes och Martin Palmqvists deckare är njutbara på grund av den omsorgsfulla tidsskildringen av det klassamhälle som Karlshamn utgjorde.

Kommentarer inaktiverade.