Film

Syskon med en hemlighet

Publicerat 8 november 2013 | Av |

Filmer från Schweiz hör inte till vanligheterna på biograferna i Sverige. Syster som är regisserad av Ursula Meier fick silverbjörnen i Berlin och var Schweiz bidrag till Oscarsnomineringen men togs bort i slutomgången.

Syster är en film där klasskillnaderna blir nästan övertydliga. 12-åriga Simon bor med sin syster i ett höghus nedanför en lyxig skidsemesterort i Alperna. På dagarna går han upp till skidanläggningen och ägnar sig år att stjäla skidutrustningar och dyra kläder för att sälja vidare. Han blir vänligt bemött av turister när han berättar en påhittad historia om att hans föräldrar dött i en bilolycka. Ingen anar att han i själva verket är ute efter deras saker.

När en kompis som ska köpa ett par stulna slalomskidor undrar om de där uppe i skidbackarna inte blir arga eller ledsna när de blir av med sina grejer säger Simon: ”De skiter i det, de köper bara nytt.”

Halvvägs in i filmen avslöjas en hemlighet som ändrar tonläget helt. En familjehemlighet gör att hela historien blir riktigt tragisk.

Att det här sättet att leva till slut blir alltför komplicerat kommer kanske inte som en överraskning.

Kommentarer inaktiverade.