Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Kalldrag". Hoi förlag.

Svensk skräck från Bergslagens skogar

Publicerat 17 februari 2017 | Av |

Har man inte bott på landet kanske man inte kan föreställa sig. Men jag vet hur det är när natten är så mörk att det nästan trycker på ögonen. Eller när man anar skuggor i skogen, skuggor som kan vara djur, träd eller kanske en mördare.

I Kalldrag av Markus Sköld flyttar Therese med sin man Jonas och dotter Sara från Stockholm till ett litet brukssamhälle i Bergslagen. Jonas skall bli chef för stålverket i Gränshammar. Therese har lämnat sitt jobb som ekonom och funderar på vad hon skall göra i framtiden.

Deras hem blir den gamla direktörsvillan i skogsbrynet.

Men något är fel. Therese ser en främmande man i huset och i skogen. Är han verklig? Och någon lämnar hotfulla meddelanden till Sara. I bygden berättas om katastrofen i Lyktberget. Therese börjar forska i historien, och mörkret tätnar.

Kalldrag är en klassisk skräckberättelse, med alla klyschor. En stort mystiskt hus på landet, en kvinna med alldeles för mycket fritid och ett samhälle med mörka hemligheter.

Men Sköld gör det mycket läsvärt. Jag har lite svårt för dialogen mellan arbetarna på bruket och vissa av karaktärerna är lite väl ytliga. Men huvudpersonerna är levande och jag fastnar direkt  för Therese och hennes stigande oro.

Och själva skräckhistorien är riktigt kuslig och väl berättad.

Miljöerna är perfekt skildrade, mörkret och fukten känns ända in på huden. Har man inte bott på landet kanske man inte kan föreställa sig. Men jag vet hur det är när natten är så mörk att det nästan trycker på ögonen. Eller när man anar skuggor i skogen, skuggor som kan vara djur, träd eller kanske en mördare.

Gillar du känslan i Kalldrag prova någon av dessa:

Hanna von CorswantBarnflickan
Amanda HellbergTistelblomman (Del i serie men kan läsas fristående. Del ett är: Döden på en blek häst.)
Susan HillKvinnan i svart
Kristina OhlssonSjuka själar

Kommentarer inaktiverade.