Boktips, E-böcker, Skönlitteratur
Omslag till Nämn inte de döda av Christina Wahldén.

Omslag till Nämn inte de döda av Christina Wahldén. Bokförlaget Forum.

Svensk deckare från Down under

Publicerat 22 maj 2020 | Av |

En kvinna hittas död och kroppen är svårt sargad. Är det en krokodil som varit framme eller är det mord?

Nämn inte de döda är första delen i den svenska deckarserien Darwin. Staden Darwin är också huvudstad i Norra Territoriet i Australien. I denna del av kontinenten finns en högre andel av ursprungsbefolkningen, aboriginer, än i övriga Australien. Christina Wahldén väljer att, i sin deckare, belysa de svåra omständigheter som ofta omger ursprungsbefolkningen och den diskriminering de utsätts för. Wahldén är förutom författare också journalist. Som kriminalreporter har hon varit inriktad på att skildra våld mot kvinnor och flickor. Hon har tidigare studerat i Sydney och har en stor passion för Australien.

Wahldén förlägger alltså handlingen i sin deckare till Darwin. De bägge poliserna Jess och Bluey är ganska omaka men är satta att lösa kriminalfall ihop. I mötet mellan dem uppstår inte oväntat spänningar och meningsskiljaktigheter. Förutom Jess och Bluey är svenska Greta (obs inte Thunberg) huvudkaraktär i den här deckaren.

Så först har vi alltså Jess; hon vill förändra samhället inifrån, och är övertygad att hon som polis kan göra skillnad. Hon tillhör ursprungsbefolkningen och är ny på jobbet. Hon delar en lägenhet med med Greta samt ännu en kvinna, Liz.

Så har vi Bluey som är polis sedan många år och har åsikter om det mesta. Han älskar Abba och spelar deras skivor på högsta volym i sin bil. Han har tagit sig an en liten Vallabyunge (ett pungdjur), och ungen följer honom överallt.

Slutligen konststudenten Greta, som är backpacker och jobbar i en bar. Hon har åkt till Australien för att läka efter ett svårt trauma, men det kommer att visa sig att hon snart blir inblandad i nya mycket dramatiska händelser.

Det är mycket för miljöbeskrivningarna som jag gillar den här deckaren. Jag verkligen älskar att förflyttas till en exotisk kontinent med så annorlunda växt- och djurliv.

I Darwin väntar alla på att regnet ska komma, men det kommer inget regn. Folk blir som tokiga av hettan och den höga luftfuktigheten. Det är under dessa omständigheter som döden gör sitt inträde. Och den kommer också tillbaka innan boken är slut. Det är en riktigt rafflande historia som rullas upp, och spänningen blir nästan olidlig när slutet närmar sig. Kan detta verkligen sluta lyckligt?

Nämn inte de döda finns även som e-bok i appen Libby. Logga in med bibliotekskort och PIN-kod så är du igång!

Kommentarer inaktiverade.