Skönlitteratur

Svart och vitt

Publicerat 26 februari 2011 | Av |

Rasdiskriminering och stark kvinnogemenskap.I Niceville skildras verkligheten för de svarta hushållerskorna på sextiotalet.

En av mina finaste läsupplevelser på länge är romanen Niceville av Kathryn Stockett. Den utspelar sig i den amerikanska södern på sextiotalet, precis när medborgarrättsrörelsen börjar ta fart.

Den unga Skeeter återvänder till sin hemstad efter att ha studerat på universitetet. Tiden från hemmet har förändrat henne och hon får upp ögonen för orättvisorna i samhället. Hon när författardrömmar och bestämmer sig för att samla in berättelser från de svarta hushållerskor, som arbetar i vita överklassfamiljer. Genom dessa kvinnors berättelser får vi ta del av en vardag full av förnedring och rasdiskriminering, av segregering och utanförskap. Samtidigt är det berättelser fulla av kärlek till de barnen man uppfostrar, ömhet, längtan och drömmar.

Niceville är en fantastisk bok om starka och modiga kvinnor, om vänskap och gemenskap. I höst kommer filmatiseringen av Niceville upp på amerikanska biografer.

Låna Niceville av Kathryn Stockett på Stadsbiblioteket Göteborg.

Kommentarer inaktiverade.