Facklitteratur

Svar med foto & diskretion

Publicerat 9 oktober 2014 | Av |

Osunt leverne och långvarigt alkoholmissbruk förvandlade Gustaf Fröding till gubbe i förtid: ”Jag ser ut som en farbror till mig själv”. Han hade, med sina vidlyftiga vanor, som överliggare i Uppsala förslösat hela fadersarvet.

Rickard Berghs berömda målning från 1909 blickar skalden mot oss från sjukbädden på Uppsala hospital med kal hjässa, långt vitt hår och yvigt skägg, trots att han ännu inte är 50 fyllda.

Mannen på porträttet ovan, från 1896, föreställer en närmast medelålders Gustaf Fröding, tämligen tunnhårig, kraglös, med allvarlig uppsyn, men med välansat skägg, fast blick och pincenez på näsan. Selma Lagerlöf, som träffade honom en enda gång när han var 20, skrev att ”han var vacker som en lord Byrongestalt med diktarlugg långt ner i pannan och en romantisk glöd i de sköna blå ögonen”. Andra har beskrivit honom som klumpig, slapp och håglös. En sak är säker, Fröding led, livet igenom, av dåligt självförtroende och hade stora komplex för sitt utseende.

År 1891 befann sig Fröding, 31 år gammal, för sin hälsas skull, i Lillehammer i Norge. Här svarade han på nedanstående kontaktannons införd i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och inledde en brevflirt.

Ӏrade ungherrar!
En 20-årig flicka med godt utseende, af god familj och med någon förmögenhet, önskar inleda bekantskap med en ung, intelligent man af god familj för att, om ömsesidigt tycke skulle uppstå, ingå äktenskap..Härå reflekterande torde inlämna svar snarast möjligast, hälst med fotografi, till ’Astrid’ å denna tidnings annonskontor. Fotografierna återsändas och allt skämt undanbedes!”

Gustafs brev finns bland annat utgivna under titeln Med foto & diskretion: Gustaf Frödings brev till en ung dam. Är du nyfiken på hela brevväxlingen, så kan du låna Frödings hemlighetsfulla väninna: en brevbiografi.

Astrid Carlesohn, som satte in annonsen, var inte en, utan sju nittonåriga flickor bosatta i Göteborg. Det var borgerliga och väluppfostrade flickor, som använde en äldre bror som postiljon.

Breven är oerhört roande och gripande att ta del av. De är fulla av charm och godmodighet, spexiga och lekfullt flirtiga i tonen. Vem kan ana att avsändaren var nervklen och olycklig? Den här lilla brevpacken är en riktig pärla, som genast får mig att vilja kasta mig över fler av de 662 brev av Frödings hand som finns bevarade!

2 svar till “Svar med foto & diskretion”

  1. Tänker att denne storhet till skald , nog som alla oss andra trots sin ” feltolkade ” självbild , hade ett inre ljus och tillit till att våga sig på att få till möten med damer på sin tid. Ibland kan det dock vara lättare att skriva ur sitt hjärta , än att vara trygg i just mötena därav hans frimodighet kanhända. Jag tycker han är vacker !