Film

Surrealism och mardrömmar

Publicerat 26 juli 2012 | Av |

En filmregissör som har skapat några av mina favoritfilmer är David Lynch. Många känner honom kanske som en av männen bakom kult-tv-serien Twin Peaks som sändes under tidigt 90-tal. Eftersom jag föddes först 1992 så kan jag tyvärr inte säga att jag följde serien slaviskt vecka efter vecka när den sändes, men jag tackar gud för dvd-boxen.

Twin Peaks är, som allt annat av David Lynch, konstig. Riktigt konstig, och det krävs nästan en medfödd förmåga att alltid acceptera det konstiga för att älska den här serien. Det är surrealistiskt och mardrömslikt, röda draperier och donuts. Den tryckande stämningen och känslan att något ondskefullt lurar i skogarna (BOB!) varvas med mys med Agent Cooper. Han är ungefär den bästa karaktären som någonsin skapats och går runt i stärkt trenchcoat, bakåtkammat hår och tar sitt kaffe ”black as midnight on a moonless night”.

Lynch har även gjort en så kallad prequel, filmen Fire Walk With Me som visar de sista dagarna innan Laura Palmer mördas. Det kan vara bra att nämna kanske, att Twin Peaks handlar, i alla fall på ytan, om utredningen av mordet på den helylle tonårstjejen Laura Palmer. I Twin Peaks får vi inte lära känna Laura särskilt bra, och där hjälper filmen till.

Det är en djupdykning i Lauras psyke, och det är fullkomligt nattsvart. Om man, liksom jag, efter serien fångas och fascineras av Lauras mörker och hemligheter så rekommenderar jag verkligen filmen, även om det mysiga i Twin Peaks helt är borta och allt som lämnas kvar är mörker.

Mitt sista David Lynch-tips är filmen Wild at Heart med Laura Dern och Nicolas Cage. Lula och Sailor är dödskära i varandra, och flyr från Lulas galna och överbeskyddande mamma. De ger sig av i bilen och beblandar sig i våldsamheter och brott på vägen. Det är lite road trip-film, lite brottsfilm och ganska mycket Trollkarlen från Oz. Det jag älskar med Wild at Heart är intensiteten och passionen, den är ständigt brinnande och Sailor och Lula kämpar för sin kärlek i deras mycket våldsamma värld.

2 svar till “Surrealism och mardrömmar”

  1. Kul!! Bästa citatet: ”jag tackar gud för dvd-boxen.” 🙂 Tycker oxå att Lynch e grym. Lite svår emellanåt, men alltid intressant. Gillar Mulholland drive.

  2. Tack så mycket Alfred! Har faktiskt inte sett Mullholland drive, måste ta och göra det.