Skönlitteratur
Detalj från omslaget till Genom dina ögon. Damm förlag.

Detalj från omslaget till Genom dina ögon. Damm förlag.

Story of the bodysnatcher

Publicerat 21 maj 2011 | Av |

För länge sedan såg jag en film på TV om hur en utomjordisk ras gör kloner av vanliga människor som exakt ser ut som originalet men har en helt annan personlighet.

Invasion of the body snatchers hette den och den bygger på en bok av Jack Finney som man kan låna hos oss. Berättelsen har filmats fyra gånger och anledningen är nog att det är en så läskig idé. Att ens närmaste förvandlas till någon annan fast det inte syns. Att någon man trodde man kände utan och innan plötsligt beter sig som någon man inte alls känner.

Det kan ju hända i en relation i vilket fall. Obehagligt då också. Och kanske är det just den känslan man lyckats fånga i berättelsen om ”the bodysnatchers”.

Stephenie Meyer är mest känd för Twilightböckerna, ett triangeldrama mellan en vanlig flicka, en vampyr och en varulv. Men hon har också skrivit boken Genom dina ögon som är en science fiction roman om hur en utomjordisk ras har tagit över alla mänskliga kroppar, som parasiter. Utomjordingarna är som små maskar som planteras i i nacken på människor och de kontrollerar sedan kroppen. Vid bokens början har utomjordingarna redan tagit över och de få människor som inte fått en parasit inplanterad lever ett liv på flykt. Ganska likt Jack Finneys berättelse med andra ord.

Men nu kommer det intressanta. Huvudpersonen i boken är inte en människa på flykt utan utomjordingen som inplanteras i henne när hon hittats. ”Masken” heter Vandraren och kroppen tillhör en flicka som heter Melanie. Men Melanie är stark och hennes själ gör motstånd i stället för att försvinna. Hennes känslor påverkar Vandraren. Melanie har tagit hand om sin lillebror Jamie i åratal och hon är passionerat förälskad i sin följeslagare Jared. Driften att vara nära dem lyckas hon överföra till Vandraren som ger sig iväg för att leta efter dem.

Melanie lever kvar i sin kropp hela tiden och på ett sätt är det som att boken har två huvudpersoner eftersom det är två själar som delar på samma kropp.

Det jag tycker bäst om med boken är just att det är skildrat ur utomjordingens perspektiv och att utomjordingarna inte automatiskt är onda trots att de förslavat hela jorden. Vandraren och hennes folk är på många sätt godare och bättre än människor. Perfekt sjukvård, inget våld och inga konflikter. Vandraren har levt flera liv på andra planeter i andra kroppar och aldrig sett något fel med det.

Jag tyckte att Twilightböckerna var underhållande men lite småsega med mycket upprepningar. Genom dina ögon är däremot  spännande hela tiden. Det är en intressant framtidsvision, det är fantasifullt beskrivet vilka världar Vandraren levt på innan, det är ett nytt triangeldrama (eller nästan två triangeldramor kan man säga), det är  oväntade vändningar och moraliska dilemman. En sån där bok man längtar efter när man är tvungen att gå ifrån den.

Kommentarer inaktiverade.