Bok blir film, Boktips, Skönlitteratur

Omslaget till "Outsidern" av Stephen King. Albert Bonniers förlag

Stephen Kings bok får pulsen att slå snabbare!

Publicerat 27 november 2019 | Av |

Stephen Kings bok Outsidern skildrar en kamp mellan det goda och det onda. Det är en ruskigt underhållande bladvändare.

I boken Outsidern av Stephen King förflyttas läsaren till en håla i Oklahoma och det första som händer är att en död elvaårig pojke upptäcks. Han har blivit mördad på det mest bestialiska vis.

Polisinspektör Ralph Anderson gör ett lika snabbt som spektakulärt gripande. Baseballtränaren Terry Maitland förs bort i handklovar mitt under en semifinalmatch med femtonhundra åskådare.

Bevisningen i form av fingeravtryck, dna och vittnesmål pekar entydigt på Terry Maitland, lokal kändis, omtyckt lärare tillika baseballtränare. Till Ralph Andersons enorma frustration visar det sig att den anklagade kan uppvisa ett vattentätt alibi eftersom han befann sig på konferens med några lärarkollegor i en närbelägen stad då mordet ägde rum.

En otäck hatstämning piskas upp och ordningsmakten har svårt att hantera mobben, något som får tragiska följder och är riktigt omskakande läsning.

Anderson tvingas till sist inse att han har med en mystisk och mäktig motståndare att göra, som livnär sig på andras lidande, och som inte går att bekämpa med vanliga metoder. En privatspanare kopplas till utredningen, en gammal bekant från Stephen Kings Bill Hodges-trilogi (inledd med Mr Mercedes). Holly Gibney är en intressant karaktär; hon har allehanda tvångsbeteenden, är högkänslig och mycket intelligent.

Outsidern är en hybrid mellan en regelrätt polisdeckare och en klassisk skräckroman, där kampen står mellan det goda och det onda. Det finns utan tvivel läsare som störs av detta upplägg, men för egen del är jag fascinerad och jag uppskattar en väl berättad historia med oväntade vändningar. Det rör sig onekligen om ruskig läsning, men romanen är också full av underhållande replikskiften.

Stephen Kings böcker har sålt i mer än hisnande 350 miljoner exemplar världen över. Därmed kvalar han in på listan över de författare som sålt flest böcker någonsin. Listan toppas av Shakespeare, tätt följd av Agatha Christie. Stephen King återfinns på en hedervärd nionde plats.

King kan vara den författare som fått flest av sina oräkneliga historier filmatiserade. Outsidern kommer som tv-serie på HBO redan i januari nästa år, med Ben Mendelsohn i rollen som detektiv Anderson. Avgör själv – är boken eller tv-serien bäst?       

Boken finns, förutom som pappersbok, även att låna som e-bok och som ljudbok på mp3-CD, med Jonas Malmsjö som inläsare. Du kan också lyssna på en engelsk uppläsning i appen Libby.

Koppla av med en riktig bladvändare i julstressen!

Kommentarer inaktiverade.