Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Stanna hos mig" av Ayòbámi Adébáyò. Piratförlaget.

Stanna hos mig

Publicerat 4 juni 2018 | Av |

Yejide och Akim är ett ungt modernt gift par i 80-talets Nigeria. De träffades när båda gick på universitetet, de delar på kostnaderna på huset och har kommit överens om att ha ett monogamt äktenskap. Men när de i fyra år försökt få ett barn utan resultat är pressen hård från familjen att Akim ska ta en andra fru.

Det är naturligtvis det sista Yejide vill. Hon är själv uppvuxen i ett grälsjukt hem med en pappa och många konkurrerande fruar. Och hon älskar Akim och vill inte dela honom.

Så hennes strävan efter att bli gravid blir alltmer desperat med en kulmen i en ceremoniell pilgrimsfärd där hon får amma ett lamm. Efter detta är det meningen att vem som helst ska kunna få ett barn. Men en andra fru blir det ändå och samtidigt som äktenskapet sätts på prov kokar landet av korruption och maktövertaganden. Hur kommer det gå? Vem blir gravid och varför? Och ordnar sig allt när det kommer ett barn?

Det här är en alldeles fantastisk bok på så många sätt. Människorna är nyanserat skildrade och man kan förstå alla som är inblandade, Yejide och Akim mest, men även andrahustrun, Akims bror och till och med de oroliga svärmödrarna, även när de beter sig som sina sämsta jag. Vi får följa både Yejide och Akim, deras känslor och tankar och deras reaktioner när deras ideal möter en gammal kultur som de både försöker respektera och värja sig mot. Det är oavbrutet spännande och engagerande, med många överraskningar och oväntade vändningar längs vägen, nästan som i en deckare på sina ställen. Den är lätt och snabb att läsa men känns hela tiden ny och annorlunda, aldrig som om man läst det förut. Och den som inte blir berörd av de sista sidorna måste ha ett hjärta av sten.

Samtidigt får man som läsare en liten inblick i Nigeriansk kultur och samtidshistoria, som kommer på köpet när man engagerar sig i berättelsen. Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò är en debutroman som fått mycket uppmärksamhet och verkligen förtjänar det. Den finns också som e-bok för dig som vill läsa den på direkten!

Kommentarer inaktiverade.